DRAMATIČNO OBRAĆANJE: ‘Nema zločina kojeg Rusi tamo nisu počinili! Ubijali su i silovali žene pred njihovom djecom’

Foto: Screenshot

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski po prvi se puta obratio Vijeću sigurnosti UN-a otkako je započela ruska invazija na Ukrajinu. Na početku je istaknuo kako je u ponedjeljak došao iz Buče, koja je nedavno oslobođena.

“Nema zločina kojeg Rusi tamo nisu počinili. Ubijali su žene koje su pokušavale zvati u pomoć. Ubijali su cijele obitelji i pokušali su spaliti tijela. Ljudima su odrezali udove i prerezali vratove. Pucali su im s leđa u glave nakon što su ih mučili i vezali im ruke”, rekao je Zelenski.

Rekao je kako su ruski vojnici ciljano ubijali sve koji su radili za Ukrajinu. Čupali su im jezike jer agresori od njih nisu čuli ono što su htjeli čuti.

“Ubijali su civile u Buči iz užitka”, rekao je Zelenski i dodao “Ubijali su i silovali žene pred njihovom djecom. I to su radili ruski vojnici. Svijet tek treba vidjeti što su napravili u drugim okupiranim područjima naše zemlje.”

Najgori zločini od Drugog svjetskog rata

Zločine ruske vojske usporedio je sa zločinima Islamske države. Istaknuo je i kako se ovakvi zločini nisu vidjeli od Drugog svjetskog rata.

“Namjerno stvaraju masovnu glad, namjerno uništavaju skloništa puna civila. Masakr u Buči je samo jedan, nažalost samo jedan primjer onog što okupatori čine našoj zemlji od početka invazije. Mariupolj, Borodjanka.. tamo su počinjeni zločini kao u Buči”, pojasnio je Zelenski.

‘Rusi kradu sve’

Rekao je da unaprijed zna što će Rusi reći na ovo te da će okriviti sve osim sebe za ove zločine. Ipak, napomenuo je kako je 2022. te da postoje konkretni dokazi i satelitske snimke.

“Ruska vojska otvoreno pljačka gradove i sela koja su osvojili. Kradu sve, počevši s hranom. Kradu nakit žrtava, nakit na kojem još ima krvi”, rekao je Zelenski.

“Ako se ovo nastavi, sve zemlje će se oslanjati na svoju oružanu snagu, a ne na međunarodno pravo2, poručio je u obraćanju dodavši da UN tada može prestati s radom i pozvao ih je da moraju hitno djelovati.

Komentari