‘Dragocjeni’ tableti: Učenici izdvojili 4000 kuna za neupotrebljive uređaje

Screenshot

Ovoga tjedna aktualna je tema početak školske godine. Točnije, sve veće čuđenje roditelja i javnosti izazivaju dodatni troškovi participacije. Nakon Druge ekonomske škole gdje su učenici trebali platiti 100 kuna za izvođenje nastavno-obrazovnog programa, još su veći iznos platili učenici Grafičke škole u Zagrebu.

Učenici koji se školuju za zanimanje web dizajner, medijski tehničar, grafički urednik dizajner i grafički tehničar dužni su “povećane materijalne troškove” u iznosu od 600 kuna podmiriti što prije.

Portalu Index.hr, koji je pisao o troškovima “grafičara”, javili su se bivši učenici. O svom su trošku za potrebe nastave morali kupiti iPade od 4000 kuna.

“Nas 30 učenika iz generacije 2013./2014. koji smo se obrazovali za medijske tehničare i web dizajnere, da bismo smjeli pohađati nastavu u Grafičkoj školi, bili smo prisiljeni kupiti najskuplje iPade od 4000 kuna. Roditelji su za njih izdvajali od plaća kakve god da one jesu. Uz te ‘dragocjene’ tablete obavezno je bilo kupiti hrvatsku aplikaciju za održavanje nastave na tabletima u iznosu 900 kuna po osobi. Aplikaciju je proizvela neka mala firma, nije radila ni mjesec dana pa smo nakon brisanja s uređaja instalirali besplatne aplikacije s AppStorea koje su nam služile do kraja školovanja jednom mjesečno, čisto tako jer ih već imamo”, ispričao je za Index.hr bivši učenik škole.

Ravnatelj Grafičke škole Dubravko Deželić od cijele se priče odjeljuje optužujući učenike za neispravnost aplikacije. Također navodi kako nije točno da su učenici morali kupiti aplikaciju, već ju je platila škola.

“Škola je napravila Wi-Fi mrežu kako bi ti učenici mogli koristiti tablete u cijeloj školi. Učenici su tablete zatrpavali igricama i fotografijama pa im je štekala aplikacija. Proizvođač aplikacije nije predvidio situaciju da učenici upadaju na projektor i nije predvidio blokadu ulaska na Facebook pa su učenici to zlorabili. Utoliko je bio manjkav sustav, manjkavo je bilo ponašanje učenika”.

Kaže i kako nakon te generacije nijedna druga nije morala kupovati iPade. Čuo je da će se nabaviti resorno pa “zašto da forsiram roditelje, čekat ćemo ministarstvo”.

Nezadovoljstvo bivših učenika u potpunosti je opravdano jer su jedini toliko izdvojili za uređaje koje nisu koristili, a na zatraženi povrat novca od škole nisu dobili odovor. Ravnatelj to ne doživljava kao poraz, već komentira kako su učenici tablete nakon školovanja zadržali.


Komentari