Dragan Kovačević izlazi iz Remetinca, na slobodu bi trebali biti pušteni i njegovi ‘prijatelji’?

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Dragan Kovačević, bivši “prvi čovjek” Janafa, u srijedu bi mogao izići na slobodu, i to nakon što se ispita i posljednji svjedok u istrazi protiv njegove bivše firme.

Naime, nekadašnji predsjednik Uprave Janafa trebao bi najkasnije do četvrtka drugi put izaći iz Remetinca, a s njime bi na slobodu trebali biti pušteni i poduzetnik Ivan Širić te bivši šef sektora sigurnosti u Janafu, Vlado Zorić.

Naime, kada je im je 7. svibnja istražni sudac produljivao pritvor, odlučio je da on može trajati najviše 20 dana, do 27. svibnja, ili dok se ne ispita preostalih osam svjedoka, zbog kojih pritvor i je određen.

Inače, u proširenju istrage, Uskok tereti Kovačevića da je kao direktor Janafa od ožujka 2012. do rujna 2020. u namještenom natječaju, osigurao Širićevoj tvrtki niz informatičkih poslova, vrijednih 18,2 milijuna kuna, a sve u zamjenu za stanove u zagrebačkom Ban centru i splitskom Žnjanu te automobil Alfa Romeo Giulietta i najam Lexusa.


Pritom je Kovačević dogovorio sa Širićem da prikrije vlasništvo nad nekretninama i pokretninama vrijednim 2,8 milijuna kuna tako da ih uknjiži na tvrtku.

Uskok sumnja i da je Kovačević od rujna 2018. do svibnja 2020. osigurao tvrtki Ede Seifrieda dodjelu nabave dvaju specijalnih vatrogasnih vozila vrijednih 15,5 milijuna kuna, pod uvjetom da Seifried angažira Širićevu tvrtku i za to mu isplati čak 4,1 milijun kuna.

Kovačević je ponovno uhićen početkom travnja, i to nakon što je nepunih pet mjeseci ranije pušten iz tromjesečnog istražnog zatvora, u prvom jeku afere, u kojoj je osumnjičen za primanje mita od prvookrivljenog vlasnika tvrtke Elektrocentar Petek Kreše Peteka.

Petek je navodno podmićivao nekadašnjeg gradonačelnika Velike Gorice i bivšeg HDZ-ovog saborskog zastupnika Dražena Barišića te bivšeg SDP-ovog gradonačelnika Nove Gradiške i saborskog zastupnika Vinka Grgića, a sve kako bi osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove.

Istragom je bilo obuhvaćeno 14 osoba zbog trgovanja utjecajem, davanja mita, nezakonitog pogodovanja, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima, piše N1.

Komentari