Dr. veterine Lea Kreszinger: Mogu li nas kućni ljubimci zaraziti koronavirusom?

Pixabay

Kako se koronavirus sve brže širi svijetom, tako se javljaju i brojna pitanja na koja želimo pronaći odgovor. Jedno od njih je svakako mogu li nas naši kućni ljubimci i domaće životinje zaraziti koronavirusom? Već je poznato kako virusi mogu prijeći sa životinje na čovjeka, ali prema priopćenju Ministarstva poljoprivrede – nemamo razloga za brigu jer trenutno ne postoje dokazi da su kućni ljubimci ili domaće životinje izvor zaraze, prenosi Večernji list.

Ipak, prošlog su tjedna u Hong Kongu testovi na psu pokazali da je blago pozitivan na koronavirus. Što bismo trebali znati o domaćim životinjama i ljubimcima, mogu li nas oni zaraziti, možemo li mi njih i kakve su mjere zaštite potrebne, u studiju Večernjeg TV-a pojasnila je dr. veterine Lea Kreszinger.

“Ljudi traže senzacije, ono što je činjenica da je vlasnik zaražen koronavirusom i vjerojatno je pas bio prilika da se vidi može li životinja biti zaražena. To što je inficirana ne znači nužno da je prenosioc bolesti nego da je životinja bila u kontaktu s virusom. Kroz sve nas svakodnevno prolazi velika količina mikroorganizama koji naš imunitet odradi da mi toga nismo ni svjesni prema tome nismo zbog toga izvori zaraze niti zbog toga moramo u neku izolaciju. Pas kao takav nema dokaza da je izvor zaraze i da može prenijeti koronavirus – komentirala je dr. Lea Kreszinger.

Na pitanje što misli o Rusiji koja je odlučila ‘istrijebiti’ sve lutalice i štakore da bi spriječili širenje zaraze, odgovara: “Mislim da je zapravo nedostupnost informacija i širenje panike uzrok ovakvih postupaka ili čak samo informacija. Zaista ne vjerujem da se tako nešto može dogoditi, to je nekakva, iz povijesti, informacija, odnosno u povijesti se dogodilo da su štakori bili izvor zaraze, kuge i kao takvi su prenosili bolest. U ovoj situaciji nema šanse da će učiniti bilo što osim smanjiti izvore zaraze nekih drugih bolesti ili možda pojačati higijenu u gradu.”

“Ovo je dobra prilika da se podsjetimo da kućni ljubimci mogu biti izvori najčešće parazita koji mogu biti opasni za čovjeka ili djecu, trudnice i zapravo se prisjetimo osnova higijene, pranja ruku nakon dolaska kući, toaleta ili diranja životinje. Kontakt s izlučevinama čovjeka ili životinje uvijek je potencijalni izvor zaraze i tako se treba postaviti i održavati higijenu”.

Što kada nas životinja ogrebe?

“U Hrvatskoj je zakonom regulirano obvezno cijepljenje protiv bjesnoće, davno je zabilježen zadnji slučaj kada je čovjek bio ugrožen od strane psa. Sve ostalo je prevencija. Danas znamo da većina zaraznih bolesti dolazi od domaćih životinja, a ne od kućnih ljubimaca.”

Može li čovjek biti opasan za kućnog ljubimca?

“Ne na ovakav način, od strane čovjeka dolazi puno drugih opasnosti prema životinja, u manjoj mjeri to bi bile bakterije i virusi. Savjetovala je da se ne širi panika i da se ne nasjeda na ne provjerene informacije gdje se nastoji prikazati životinju kao potencijalni izvor zaraze.”


Komentari