Dovršen Centar za forenzičku psihijatriju u Vrapču: Smješteno 70 psihički oboljelih osoba

Goran Mehkek / CROPIX

Dovršena je izgradnja Centra za forenzičku psihijatriju u Klinici za psihijatriju Vrapče.

Projekt je vrijedan 68,3 milijuna kuna, a u centru je smješteno 70 psihički oboljelih osoba za koje je utvrđeno da su u vrijeme počinjenja kaznenog djela bili u stanju neubrojivosti, piše Index.

Moderno opremljeni centar uz bolesničke sobe sa sanitarnim prostorom raspolaže ambulantom, dnevnim boravkom, radnim sobama, prostorom za terapiju i rekreaciju pacijenata te kontrolnom sobom i predavaonicom s dokumentacijskim centrom i bibliotekom.

Klinika Vrapče od svog je početka poznata kao stožerna ustanova za forenzičku psihijatriju, vještačenje, liječenje i čuvanje pacijenata koji su u neubrojivom stanju počinili neki zločin.

Zbog neadekvatnih uvjeta, izgradnju forenzike potaknuo je još 1998. godine pokojni ravnatelj Klinike Vlado Jukić, koji je godinama pokušavao ishoditi uvrštenje novog centra u državni proračun, rekla je ravnateljica bolnice Petrana Brečić dodavši da će se centar zvati po Jukiću.

Jukiću je provedba te ideje olakšana nakon što je Europski odbor za sprječavanje mučenja i neljudskog postupanja prilikom dvaju posjeta bolnici izrazio zabrinutost uvjetima i preporučio da se izgradnja novog odjela tretira kao prioritet.

Odluka da se projekt financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj donesena je 2015. godine, a Grad Zagreba dao je za projekt oko 5,2 milijuna kuna.

Za razliku od prijašnjih soba u starim zgradama, gdje su pacijenti boravili u sobama s deset kreveta, sada su smješteni u dvokrevetnim i jednokrevetnim sobama sa sanitarnim prostorom, a imaju i zajedničke prostorije, gdje mogu i kuhati.

U centru je smješteno 70 pacijenata koji na raspolaganju imaju rekreacijske i terapijske sadržaje na zatvorenom, kao i u otvorenom prostoru u zaštićenom krugu centra.

O njima skrbe 72 zaposlenika, uključujući pet psihijatara, po jednog psihologa, socijalnog pedagoga, socijalnog radnika i radnog terapeuta.

U Centru najčešće osoboe koje boluju od šizofrenije i psihotičnih poremećaja te koje su počinile ubojstvo, pokušaj ubojstva, napad na službenu osobu ili nanošenje ozljeda.

U centru mogu ostati najdulje onoliko koliko je kaznenim zakonom propisana kazna za počinjeno nedjelo.


Komentari