Dosta ste ‘švrljali’: Grad jednom mjerom staje na rep ilegalnim grafitima

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Grad je odabrao firme koje će po metropoli čistiti grafite, a izlaske na hitne intervencije uskladio s brojem radnih dana u godini. Za to će im trebati točno 240 urgentnih izlazaka na teren, procijenili su u gradskoj upravi na temelju iskustava od prijašnjih godina, piše Večernji.hr.

Kako kažu u Gradu, izlazit će firme odabrane na natječaju i na petke i na svetke ako bude trebalo, na što su se i obvezale ugovorom, a uostalom, objašnjavaju nam na Trgu Stjepana Radića, sporazum su sklopili s Pismoradom i K.G.V.H. Ekom na četiri godine pa u principu ispada da se “hitne intervencije” očekuju otprilike jednom tjedno.

“Te su hitnosti uglavnom kad se na određenoj fasadi ili, primjerice, spomeniku pojavi nepoćudni natpis. Znalo je tu biti kukastih križeva, slova “u”, ali i prostih stihova, a u tim slučajevima mora se odmah reagirati”, pojasnili su za Večernji u gradskoj upravi, koja će u četiri sljedeće godine na grafite, odnosno njihovo pranje, potrošiti nešto malo manje od milijun i pol kuna.

Za tu će cifru tvrtke iz natječaja morati očistiti i antigrafitnim slojem premazati žbuku površinom jednaku gotovo dva i pol nogometna terena, a posla će imati i na betonskim te metalnim podlogama, kao i asfaltnim pa će u četiri godine zapravo “oribati” kvadraturu tri nogometna igrališta.

“Žbuka i kamen s kojih će se čistiti grafiti površine su 14.600 četvornih metara, a natpisa će se otamo rješavati tehnikom strojnog čišćenja“. Dodaju kako se taj tip uklanjanja grafita izvodi “strojem za hidrodinamičko čišćenje mekim medijem, usklađenim s mehaničkim svojstvima čišćene podloge. Čišćenje grafita naručivat će se sukcesivno tijekom trajanja ugovora o javnoj nabavi pisanim narudžbenicama, a s uslugom su odabrane tvrtke obvezne započeti u roku ne duljem od jednog dana po njihovu primitku. S pružanjem usluge, pak, treba završiti u roku ne duljem od pet dana – u kojem se razdoblju treba izvršiti određeno ribanje piše u natječaju, a tvrtke koje su na njemu pobijedile moraju i o svakoj lokaciji na kojoj su bile izraditi izvještaj o čišćenju, u kojem se treba priložiti količina tretirane površine, kao i fotografije prije i poslije čišćenja.”

Vrijeme kad će Pismorad i K.G.V.H. Eko posebno “stupiti na scenu” jesu trenuci poput onih koji su se događali prošle i početkom ove godine, kada su zašarani spomenik Franji Tuđmanu i bista Ive Lole Ribara.

A sa samim šaračima Grad je “rat” objavio, podsjetimo, još 2015. godine, kad je imenovan poseban tim za provedbu netom donesenog Akcijskog plana za sprječavanje vandalskog grafitiranja u Zagrebu. Najavljeno je tada formiranje i posebne antigrafitne jedinice unutar Čistoće, koja će reagirati na hitne slučajeve, ali od tih svih posebnosti posebne “vajde” na kraju nije bilo.

Dvije godine poslije iz gradske su uprave objavili da su izradili mapu s 394 lokacije pošarane grafitima, s kojima će se promptno uhvatiti u koštac, a iste te 2017. stupila je na snagu i Odluka o zaštiti objekata od grafita, kojom se Grad obvezao sufinancirati čišćenje natpisa sa suvlasničkih zgrada.

Do svibnja ove godine nije očišćena niti jedna fasada, piše Večernji.

Komentari