‘DOSTA JE CINIZMA I BEZOSJEĆAJNOSTI’ Forum žena SDP-a se očitovao o slučaju Vesne Škulić: ‘Sustav socijalne politike godinama je zapušten’

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Forum žena SDP-a upozorio je na traumu koju je proživjela bivša saborska zastupnica i osoba s invaliditetom Vesna Škulić.

“Dosta je cinizma i bezosjećajnosti Vlade koja se uporno hvali velikim rezultatima i ugledom na europskoj razini. Krajnje je vrijeme da se počne baviti stvarnim, životnim problemima svojih građanki i građana i da riješe barem jedan”, poručili su.

Ističu kako to ne bi trebalo biti teško, osim ako se na osobe s invaliditetom ne gleda kao na “opterećenje” za proračun.

“Osobe s invaliditetom, a posebice žene s invaliditetom koje stanuju same i ovise o pomoći druge, često nepoznate osobe, u najvećoj su mjeri izložene najgorim oblicima zlostavljanja – psihičkog i fizičkog”, navode u priopćenju.

Iz Foruma žena kažu kako su to uz Škulić, vjerojatno doživjeli i mnogi drugi i to zbog sustava koji godinama samo deklarativno obećava da će zakonski “riješiti” pitanje osobnih asistenata, dok su takve usluge svedene na udruge osoba s invaliditetom i projektna financiranja.

‘Sustav socijalne politike je zapušten’

“Nedovoljno je asistenata, nedovoljno su plaćeni, nedovoljno educirani za rad s teško bolesnim osobama te su nedovoljno prepoznati kao važna karika u omogućavanju koliko-toliko dostojanstvenog života osoba s invaliditetom. Udruge nisu dovoljno kapacitirane da svim osobama s invaliditetom osiguraju pomoć koja im je nužna kako bi ostvarile osnovne životne i fiziološke potrebe, dok nereguliranost usluga koje pružaju osobni asistenti otvara prostor privatiziranju socijalnih usluga kojima je glavni cilj profit ili crnome tržištu gdje ne postoji apsolutno nikakva zaštita ni kontrola.

Sve socijalne usluge moraju biti regulirane i pod nadzorom ‘države’ te ne smiju biti izvor sumnjivih zarada ionako ekonomski deprimiranih građanki i građana”, ističu u Forumu.

Ističu kako je sustav socijalne politike godinama u potpunosti zapušten jer se očito procjenjuje da to nije tema koja donosi političke poene, ocjenjuju.

“Vladajući trebaju shvatiti da je oko 15 posto osoba s invaliditetom u ukupnoj hrvatskoj populaciji itekako nezanemariva populacija kojoj su dužni osigurati, ne samo dostojanstven, već prvenstveno siguran život – lišen ovakvih i sličnih trauma koje mogu rezultirati i najgorim ishodom – smrću”, zaključuju iz Foruma žena.

Komentari