Donijeli odluku: ZET diže kredit od 450 milijuna kuna za gradnju žičare, Grad jamac

zagreb.info

Skupština Grada Zagreba donijela je danas većinom glasova odluku prema kojoj Grad može dati jamstvo tvrtki u svom vlasništvu za zaduženje s dosadašnjih 50 na 550 milijuna kuna, javlja Tportal.

Odluka je donesena većinom glasova, 26 za i 18 protiv, a u obrazloženju odluke navode da se ZET planira zadužiti za financiranje izgradnje žičare Sljeme, a Nastavni zavod za hitnu medicinu za nabavu sanitetskih vozila.

U kojem omjeru bi išlo zaduženje, u odluci nije navedeno, ali je iz Grada naknadno objašnjeno da se ZET planira zadužiti za 450, a Nastavni zavod za 50 milijuna kuna.

Oporba je ovu vijest dočekala na “nož”. U raspravi koja prethodila Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a ustvrdila je da će s prethodnim ovogodišnjim jamstvima ona dosegnuti 1,09 milijardi kuna. SDP-ov Matej Mišić naveo je da ne zna ni za jednu žičaru u svijetu koja košta 560 milijuna kuna.

“Možemo li išta financirati iz proračuna, a da se za to ne diže kredit? Riječ je o 12 godina starom projektu. Zašto se u 12 godina nije osigurao novac? Sve to dovodi nas do pitanja u kakvom su stanju gradske financije. A gradonačelnik je najavio još dva kapitalna projekta, obnovu maksimirskog stadiona i tramvajsku prugu do zračne luke”, kazao je Mišić.

Iz Grada su pak poručili da su njihove projekcije pokazale da će ovo jamstvo dignuti nivo zaduženja za 1,5-postotni poen, što je, kako su rekli, još uvijek debelo ispod onog što je dopušteno zakonom.

Prema tvrdnjama, Grad Zagreb je trenutno na 14 posto, a ukupno godišnja obveza jedinice lokalne i područne samouprave može iznositi najviše do 20 posto ostvarenih prihoda u godini koja prethodi onoj u kojoj se zadužuje.


Komentari