Domaći dizajneri predložili novi izgled katedrale, bit će to vidikovac i arhitektonska atrakcija

llustracija

Sjeverni toranj zagrebačke katedrale smjestio se u njeno podnožje nakon što je onaj južni srušen u potresu. Na njihovo mjesto trebali bi se smjestiti zlatni križevi koji će ujedno biti i gromobrani, no dizajneri Davor Bruketa i Nikola Žinić te arhitekt Damjan Geber predlažu da južni toranj oštećen u potresu dobije novi završetak koji bi uz sakralnu funkciju služio i kao spomenik, vidikovac i arhitektonska atrakcija. 

Zagrebačka katedrala trebala je danas ponovno zabljesnuti: Izgleda kako ništa od postavljanja križeva

Oni predlažu, kada katedrala dođe na red za obnovu, nakon što se pomogne građanima u obnovi domova dakako, da se za završetak južnog tornja raspiše međunarodni arhitektonski natječaj.

Novi vrh južnoga tornja, tvrde oni, mogao bi poslužiti kao vidikovac i spomenik nedaćama koje su zadesile Zagreb u ožujku 2020. godine. Vrh sjevernoga tornja pak, vratio bi se na mjesto i svjedočio o izgledu katedrale s početka dvadesetog stoljeća. 

Prijedlog, tvrde oni, proizlazi iz činjenice da je i takozvani Veliki potres 1880. bitno promijenio izgled katedrale koja je tada također pretrpjela teška oštećenja. Novi izgled kojeg je katedrali tada dao Herman Bollé, nije bio kopija starog, već je reflektiralo arhitektonsko – umjetnička stremljenja tog vremena. Tako i novi vrh južnog tornja katedrale, prema ovome prijedlogu, ne bi trebao biti identična kopija starog, već bi trebao otvoriti dijalog između povijesnog originala i sadašnjosti, tvoreći novu prepoznatljivu   spomeničku atrakciju Zagreba.

Davor Bruketa je kazao i kako su crkveni stilovi uvijek bili jedinstvena arhitektonska rješenja, a Nikola Žinić je dodao kako postoje brojni svjetski primjeri povijesnih građevina koje su doživjele promjene suvremenim intervencijama, kao što je kupola Reichstaga u Berlinu ili piramidalni ulaz u pariški muzej Louvre, a koje su danas prepoznatljivi orijentiri tih gradova koje posjećuju milijuni ljudi iz cijeloga svijeta.

Damjan Geber pak, zaključuje kako bi javni natječaj za rekonstrukciju tornja trebao biti međunarodnog karaktera, “kako bi Zagreb i Hrvatska iz ovih nesretnih dođaja izašli obogaćeni novom i globalno relevantnom sakralnom i kulturnom vrijednošću”, kazao je. 

Napokon gotovi: Pogledajte kako izgledaju novi križevi koji će krasiti zagrebačku katedralu

Komentari