Dolenec najavila otkaz Ivici Lovriću, popljuvala bivši Kalinićev ured i otkrila kako će Zagreb proslaviti Dan oslobođenja!

Foto: Screenshot

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec u velikom intervjuu za Nacional govorila je o otkazima u gradskoj upravi, mjeri roditelj odgojitelj i brojnim drugim gradskim temama.

Komentirajući višak radnika u gradskoj upravi, osvrnula se i na one u gradskoj upravi. Na pitanje planiraju li se riješiti i onih ljudi koji su zaštićeni zakonom, Dolenec je odgovorila:

“Hoćemo, ali moramo razdvojiti postupke u gradskoj upravi od procesa u poduzećima, gdje je to jednostavnije. Zaposlenima u gradskoj upravi Zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj samoupravi daje specifična prava. Na primjer, nikome ne možemo uručiti izvanredni otkaz. Mi tu opciju nemamo već, kada identificiramo višak službenika, moramo ih, prema Zakonu, staviti na raspolaganje. To je postupak u kojem oni nisu raspoređeni ni na kakav posao i istekom tog perioda, koji može trajati do šest mjeseci, možemo im dati otkaz uz otpremnine”.

Ivica Lovrić pred otkazom

Otkrila je da takav proces provode u Uredu gradonačelnika gdje su zatekli prevelik broj savjetnika, a među njima je i Ivica Lovrić. Time je Dolenec potvrdila da bi bivši pročelnik koji trenutno sjedi fotelji savjetnika gradonačelnika, mogao dobiti otkaz.

“Na njega se, između ostalih, odnosi ovaj opisani proces. Provodimo zakonom propisanu proceduru koja na kraju vodi otkazu”, izjavila je.

O roditeljima odgojiteljima: Oni su smjeli tražiti posao, u vrtićima ima 380 slobodnih mjesta

Uskoro na snagu stupa izmjena odluke mjere roditelj odgojitelj, a izglasavanje navedenog u Gradskoj skupštini izazvalo je veliko nezadovoljstvo među korisnicima. Dolenec je u intervjuu za Nacional istaknula da od jeseni vode dijalog s udrugama koje predstavljaju roditelje odgojitelje i da je većinu sastanaka osobno inicirala. Otkrila je i da je na upitnik koji su poslali, kako bi izradili socijalnu sliku korisnika. odgovorilo svega njih 149 od 5.800.

“No bitno je naglasiti da su, čim je Skupština donijela tu odluku u prosincu, korisnici mjere smjeli početi tražiti posao i upisivati djecu u vrtiće, a da time više nisu u prekršaju. Važno je da javnost zna kako i sada ima oko 380 slobodnih mjesta u vrtićima”, naglasila je Dolenec.

Na pitanje o tužbama protiv Grada, Tomaševićeva zamjenica kaže da je odluka o mjeri RO bila zakonita i da su se oni o tome očitovali.

“Naš je glavni argument da odluka o naknadama prema različitim skupinama korisnika, koje nisu temeljene na zakonskoj obavezi kao što ova nije, predstavlja autonomnu odluku izabrane gradske vlasti. Također, smatramo da propis koji je korisnicima zabranjivao da rade i da upisuju djecu u vrtić nije u skladu s Ustavom. Vidjet ćemo što će biti ishod podnesenih zahtjeva, ali mi vjerujemo u zakonitost te odluke”, objašnjava.

Ured za hitne situacije je bio jedan od najlošijih

Usprkos padu drona u Zagrebu i stanju u Ukrajini, Dolenec smatra da je ukidanje Ureda za upravljanje u hitnim situacijama bila ispravna odluka.

“To je bio jedan od najlošije ustrojenih ureda, no bitno je znati da su sve njegove nadležnosti sada dio objedinjenog Ureda za mjesnu samoupravu i civilnu zaštitu, što je puno logičnije. Taj Ured pokriva cijeli teritorij grada Zagreba i uvjerena sam da ćemo u našem mandatu imati puno kvalitetnije upravljanje hitnim situacijama”, ističe.

Dan oslobođenja grada Zagreba obilježava se 8. svibnja. Tim povodom, zamjenica gradonačelnika otkrila je da će se to proslaviti na, kako kaže, dostojan način.

“Isto tako, podržat ćemo dugogodišnju manifestaciju Trnjanskih kresova koju organizira Mreža antifašistkinja Zagreba”, zaključila je Danijela Dolenec.

Komentari