Dolenec najavila gradnju stanova za najam i vraćanje spomen ploče u Dotrščinu: ‘Želimo čuvati tekovine antifašizma’

Danijela Dolenec (Foto: Darko Tomas / CROPIX)

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec u intervjuu za Novosti govorila je o aktualnim pitanjima i problemima u hrvatskoj metropoli.

Žele vratit spomen ploču u Dotrščinu

Tako je dogradonačelnica poručila da je njihovim dolaskom završen “kult ličnosti” koji je prevladavao za vrijeme pokojnog gradonačelnika Milana Bandića. Otkrila je i da promjene očekuju Dotrščinu te da planiraju vratiti spomen ploču u tom parku.

“Želimo da Zagreb pamti sve one koji su smaknuti jer su se borili za bolji grad, za bolju i pravedniju zemlju. Želimo čuvati tekovine antifašizma koje su nam jednako važne i danas – borba za pravednije društvo i za društvo jednakih, te borba protiv mržnje i svakog oblika agresije. Smatramo da je za te vrijednosti uvijek pravo vrijeme, bez obzira na rizike”, istaknula je Dolenec.

Stambena politika?

Komentirala je i stambenu politiku u Zagrebu i istaknula da je po tom pitanju naslijeđena situacija jako loša. Dogradonačelnica kaže da moraju pronaći način da izgrade nove stanove za najam, usprkos praznoj blagajni.

“Planiramo nastavak projekta u Podbrežju, a u srednjem roku planirat ćemo stanove za najam i u drugim gradskim projektima. Što se tiče upravljanja postojećim fondom, u tijeku je javno savjetovanje o Odluci o prodaji stambenih prostora u vlasništvu Grada Zagreba, koje traje do 27. svibnja. Predlažemo Gradskoj skupštini na usvajanje odluku kojom se bez natječaja stanovi mogu otkupiti samo iznimno, a ne gotovo svi koji u tim stanovima žive, kako je do sada bilo. Novom odlukom stanove mogu otkupiti oni za koje je to propisano Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, jer smo tu obavezni poštivati zakon. Nadalje, odluka predlaže da se mogu, ali ne moraju prodavati stanovi koji su u tako derutnom stanju da bi ulaganje u njih za Grad bilo neisplativo, stanovi koji nemaju sva potrebna obilježja stana, na primjer nedostaje im sanitarni čvor, te dijelovi stambenih prostora gdje Grad ima samo udio u vlasništvu pa tim prostorima ne može upravljati. Dakle, odlukom sužavamo uvjete za prodaju i tako ciljamo očuvati što više stanova u vlasništvu Grada”, navela je.

O Srebrnjaku

U intervjuu je između ostalog komentirala i budućnost Dječje bolnice Srebrnjak i upozorila da su dolaskom na vlast u puno gradskih ustanova naišli na nagomilane probleme. Tu je i pandemija koronavirusa koja je dodatno otežala stvar.

“Posebno je zabrinjavajuće to da je EU projekt Centra za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak, koji je započeo u srpnju 2019. a trebao je biti završen sada u ožujku, iskoristio manje od četiri posto sredstava. Iako je Grad Zagreb pod našom upravom učinio sve sa svoje strane da omogući produženje roka do kraja 2023., s obzirom na to da se izvođač radova sada povukao iz projekta, on je doista pod upitnikom. Naime, ukupni financijski teret neizvršenja obaveza po projektu, u slučaju da se on produži a onda ne završi na vrijeme, pao bi na teret proračuna Grada Zagreba”, zaključuje dogradonačelnica Danijela Dolenec.

Komentari