Dok hitna prosvjeduje, operni pjevači, ribari, dimnjačari i ostali su zbrinuti: Znate li koliko zanimanja ima beneficirani radni staž?

FOTO: HITNA uživo 194

Nakon što su u četvrtak djelatnici hitne medicinske pomoći prosvjedovali i tražili beneficirani radni staž te mogućnost odlaska u mirovinu s 55 godina, brojni su se domaći mediji raspisali o podatku kako u Hrvatskoj 35 000 zaposlenika ima pravo na skraćeni radni vijek.

Osim vatrogasaca i policajaca, isto pravo imaju i operni pjevači, ribari, dimnjačari, ronioci spužvi i koralja, monteri dalekovoda, balerine, vozači tramvaja, tkalci na tkalačkim stanovima, voditelji kabinske posade zrakoplova i članovi kabinske posade zrakoplova.

U općem mirovinskom sustavu, sva zanimanja koja ostvaruju pravo beneficiranog radnog staža propisani su u Zakonu o stažu osiguranja s povećanim trajanjem.

Ona spadaju u domenu Ministarstva rada, iz kojega su naveli kako je potrebno priložiti stručnu dokumentaciju za određeno radno mjesto, kako bi se ostvario beneficirani radni staž za neko zanimanje. Zanimanje mora biti definirano ugovorom o radu, a kada je u pitanju više radnih mjesta, stručna dokumentacija mora biti priložena za svako radno mjesto. Ta dokumentacija treba također navoditi i podatke o broju ozljeda na radu i bolovanjima na pojedinom radnom mjestu u razdoblju od pet godina i profesioanlnim bolestima u razdoblju od 10 godina.

Zanimljivo je istaknuti kako se uvjeti za beneficirani radni staž mijenjaju, s vremenom, pa je nekim zanimanjima ukinut beneficirani radni staž jer je utvrđeno da novi razvoj tehnologija smanjuje rizike zbog kojih bi bilo potrebno ranije otići u mirovinu.

Ipak, djelatnik hitne medicinske pomoći, kako su poručili prosvjednici u četvrtak, ima mnoge razloge zbog kojih zaposlenici tog zanimanja trebaju pravo na raniju mirovinu.

“Jako je bitno da imamo beneficirani radni staž zbog brige o ljudima, hitnih situacija, reanimiranja, stresa. Sa 67 godina je to puno teže raditi i to ugrožava zdravlje ljudi. Ne doživljavaju nas i ignoriraju već godinama pa pokušavamo na ovaj način da čuju za nas i naše zahtjeve i da se to riješi”, rekao je još krajem veljače za Zagreb.info, Krešimir Topić, vozač hitne pomoći pri Zavodu za hitnu medicinu grada Zagreba.

Ministar Zdravstva Vili Beroš izjavio je kako podržava povratak beneficiranog radnog staža, ali želi i elaborate za koje, upozoravaju prosvjednici, nema vremena.


Komentari