Dodjela nagrada Hrvatskog novinarskog društva: Laureati su boris Dežulović i Marinko Čulić

Foto: HND

Započela je dodjela nagrada hrvatskog novinarskog društva za najbolje novinare. Nagrada za najbolje novinare prigodno se dodjeljuje na Svjetski dan slobode medija i za radove objavljene u prošloj godini.

Hrvatsko novinarsko društvo održalo je u utorak svečanu dodjelu nagrada za najbolje novinarske radove u protekloj godini, a nagradu za novinara godine dobio je novinar Boris Dežulović.

Dežulović je dobio 178 od 452 važeća glasova članova HND-a, a s njime su još za novinara – novinarku godine bili nominirani i novinarka RTL Danka Derifaj, novinar Indexa Ilko Ćimić, te novinarka Jelena Jindra.

Boris Dežulović je u svojih 35 godina bavljenja novinarstvom uvijek imao svoj stav: jasan, dorečen, argumentiran i angažiran, istaknuto je u nominaciji.

Nagradu za životno djelo Otokar Keršovani ocjenjivački sud dodijelio je Marinku Čuliću. O strasti za novinarstvom i praćenjem političkih i društvenih tema govori i to što je Čulić svoju kolumnu nastavio pisati i nakon odlaska u mirovinu, početkom 2021.

Foto: HND

Nagradu Marija Jurić Zagorka za pisano novinarstvo dobila je novinarka Novosti Tamara Opačić, posebice za tekst o slučaju migranta Omera Mahdija, objavljenom pod naslovom “Tražili su da budem doušnik” i za seriju reportaža s Banije objavljenih u tjedniku Novosti od travnja do prosinca 2021. Nagrada Nikša Antonini za novinsku fotografiju dobio je fotoreporter Pixella Igor Šoban.

Nagrada Marija Jurić Zagorka za radijsko novinarstvo pripala je novinarskoj redakciji emisije “Katedra za plastičnu kirurgiju” radija Yammat FM, a istoimenu nagradu za televizijsko novinarstvo ravnopravno su podijelile novinarke Karmen Šore i Ana Malbaša, koje su u posljednjem krugu glasovanja osvojile jednaki broj bodova.

Nagrada za snimateljski prilog na televiziji Žarko Kaić pripala je Igoru Altarcu (HRT), koji je upravo u toj reportaži kamerom donio trajni dokument jednog teškog vremena i dramatične borbe za svaki ljudski život.

Nagrada Marija Jurić Zagorka za internetsko novinarstvo dobio je Vladimir Matijanić, novinar portala Index, koji je prvi otkrio i objavio niz argumentiranih sumnji da su plagirani dijelovi doktorata Vice Mihanovića, HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Splita i ravnatelja Lučke uprave.

Nagrada Jasna Babić za istraživačko novinarstvo pripala je novinaru Telegrama Andreju Dimitrijeviću, koji je serijom tekstova nedvosmisleno razotkrio propuste hrvatskih istražitelja u slučaju o aferi Software vezanih uz bivšu ministricu Gabrijelu Žalac.

Komentari