DOBRE VIJESTI ZA OKO 250 TISUĆA UMIROVLJENIKA: Uskoro im rastu penzije, a evo i za koliko!

Umirovljenici u parku (foto: Josko Ponos / CROPIX)

Tijekom mjeseca lipnja očekuje se sastanak Radne skupine za preispitivanje modela obiteljske mirovine, na kojem bi se trebalo raspravljati o kriterijima, ali i konačnom, redefiniranom modelu obiteljske mirovine, a čitavi paket novog modela iznosit će milijardu kuna.

Nakon predstavljanja bit će javno savjetovanje, a potom i redoviti zakonodavni postupak u dva čitanja. Primjena novog zakonodavnog okvira, odnosno povećanje obiteljskih mirovina predviđena je od 1. siječnja iduće godine, kažu iz Ministarstva rada i mirovinskoga sustava.

Nije za sve

Saborski zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja, najavio je protekli tjedan u Saboru kako će se prvi put dogoditi da ciljana skupina umirovljenika od oko 250 tisuća osoba bude na dobitku za najmanje 10 posto u odnosu na svoje sadašnje mirovine.

Hrelja je svjestan da će i dalje biti nezadovoljnih jer se mirovine ne dižu svima no procijenjeno je da su obiteljske mirovine po uplatama doprinosa među najnižima.

“Ne možemo dozvoliti da nakon smrti bračnog partnera nadživjeli, a obično su to umirovljenice, padaju u zonu siromaštva”, kazao je.

Dva prijedloga

Kako je pojasnila predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske, Višnja Fortuna, koja je ujedno i članica radne skupine, riječ je o dva prijedloga kojima se umirovljenicima osigurava mogućnost izbora.

Tako će se udovice i udovci moći će odreći svoje mirovine i preuzeti 80 posto mirovine svog pokojnog partnera, ako je ona bila veća, ili će moći ostaviti svoju cijelu mirovinu, ako je niža, te prema određenim kriterijima dobiti do 50 posto mirovine svoga partnera.

Smatra kako će to biti iskorak na bolje za korisnike obiteljskih mirovina, no upozorava i da bi to povećanje mogli “pojesti” dvoznamenkasta inflacija, poskupljenje energenata i prelazak na euro.

 

Komentari