Dobra vijest za mlade: Ukida se stručno osposobljavanje

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

U godini pred nama ukida se stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, a naglasak u davanju potpora za zapošljavanje stavlja se na mjeru pripravništva, priopćili su u petak iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ).

“Pri provedbi mjera aktivne politike zapošljavanja u 2020. godini naglasak će biti na provedbi potpora za zapošljavanje za stjecanje prvog radnog iskustva / pripravništva, koja će mladima omogućiti zapošljavanje uz sklapanje ugovora o radu”, navodi se u priopćenju HZZ-a, nakon što je Upravno vijeće te ustanove usvojilo nove uvjete ostvarivanja potpora za zapošljavanje.

Iz HZZ-a su izvijestili da je do ukidanja stručnog osposobljavanja za rad i osposobljavanja za stjecanje odgovarajućeg radnog iskustva (takozvani SOR 30+) došlo zbog promjena na tržištu rada. Ističu da će zapošljavanjem uz pripravništvo mladi imati “ekonomsku i socijalnu sigurnost“.

“Umjesto novčane pomoći koju su primali u SOR-u, u pripravništvu će primati plaću sukladno razini obrazovanja i složenosti poslova koje obavljaju te imati materijalna i druga prava iz kolektivnog ugovora”, pojašnjavaju iz HZZ-a.

Odlukom o uvjetima i načinima korištenja sredstava za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja u 2020. godini propisano je da se kod potpora za zapošljavanje ukida gornji limit sufinanciranja.

Najveće izmjene odnose se na promjenu intenziteta potpore u mjeri potpore za zapošljavanje tako što će se sufinancirati 50 posto ili 75 posto plaće bez gornjeg ograničenja, prema aktima o plaći koju poslodavac isplaćuje, navodi HZZ.

Kod potpore za samozapošljavanje u 2020. godini uvode se tri vrste potpore s obzirom na područje u kojem osoba ima prebivalište i u kojem otvara poslovni subjekt.

Također, u mjerama obrazovanje i osposobljavanje uvedene su nove podmjere, a potpore za očuvanje radnih mjesta i mjera stalni sezonac nastavljaju se provoditi bez izmjena.


Komentari