Dobra strana koronavirusa: Hrvatsko bi obrazovanje moglo ući u 21. stoljeće

Foto: Duje Klaric / CROPIX

Ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak izjavila je da postoji plan prema kojem će sve škole voditi nastavu preko interneta ukoliko se situacija s koronavirusom u Hrvatskoj pogorša, prenosi Hina.

“Naravno da postoji, u stalnom sam kontaktu s ministrom zdravstva Vilijem Berošem, jučer sam ga izvijestila da ćemo u slučaju aktiviranja scenarija, ako bi se to dogodilo, nastavu voditi online. Pripreme su u tijeku, imamo nekoliko scenarija kako možemo odgovoriti. Sustav mora funkcionirati, a mi smo spremni”, kazala je.

Ipak, ministrica navodi i kako ne očekuje da će doći do aktiviranja takvog scenarija, no ističe kako je njihova dužnost da brinu o funkcioniranju sustava i imaju spremne različite mogućnosti odgovora na takvu situaciju.

S druge strane, istaknula je i da nema realnih mogućnosti ni za scenarij u kojem bi se zatvarale škole, ali da su pripremni i za takvu mogućnost.

Ministrica se naposljetku osvrnula i na mnogobrojne medijske navode da u školama nema sanitarnih sredstava te je kazala kako je to zadaća osnivača škola.

“Osnivači dobivaju oko milijardu i 400 milijuna kuna, što su županije koji su osnivači škola, kako bi skrbili o materijalnoj bazi u školama, i tu isprike nema. Naravno da ministarstvo obavlja svoj dio odgovornosti, a osnivači moraju preuzeti svoj dio”, zaključuje.


Komentari