Dobra epidemiološka situacija s ukupno pet novooboljelih, danas će dopustiti popuštanje dodatnih mjera

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL / CROPIX

Nacionalni stožer civilne zaštite na tiskovnoj je konferenciji izvijestio kako je u 24 sata od COVIDA-19 oboljelo još 5 osoba. Ukupan broj oboljelih tako je porastao na 2101.

“Do sada je učinjeno 39040 testova od čega je 956 testova odrađeno tijekom jučerašnjeg dana. S tim, broj oboljelih u odnosu na testirane iznosi 5,38 pozitivnih”, kazao je ministar Vili Beroš.

Istaknuo je i kako je jedna osoba preminula, a radi se o teže oboljeloj pacijentici iz Splita. Na respiratoru se nalazi 15 pacijenata.

U prethodna 24 sata, 33 pacijenta izliječena su te je ukupna brojka izliječenih 1522.

Ministar Davor Božinović kazao je kako će danas biti pokrenute i četiri nove mjere, odnosno popuštanje onih postojećih, a one se odnose na održavanje vjenčanja i sprovoda, ali i sportove na otvorenom te otvaranje igrališta i ograničavanja zadržavanja.

Na pogrebima će biti šira obitelj, ali sve uz pridržavanje uputa. Za vjenčanja krug osoba koje mogu biti nazočne se širi sa najuže obitelji na obitelj i svjedoke, zabrana održavanja svadbenih svečanosti i dalje ostaje.

“Donijet ćemo odluku o načinu korištenja bavljenja rekreativnim sportom. Sve će biti jasno iz uputa”, zaključio je.

Danas istječe mjera ograničavanja zadržavanja na javnim mjestima i neće se dodatno produžavati, rekao je Božinović.

Na pitanje što ako dođe do drugog vala koronavirusa, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”, Alemka Markotić kazala je kako se u prvom valu jako dobro reagiralo te istaknula kako su svi klinički sustavi i dalje pripremljeni.


Komentari