Do jeseni stiže test koji će za samo 15 minuta pokazati imate li koronu

Foto: Pixabay

Samo 15 minuta bit će potrebno da osoba sazna je li pozitivna na koronavirus, a osim što će postupak testiranja biti znatno brži, bit će i puno jednostavniji. Najavila je to, naime, švicarska farmaceutska tvrtka Roche koja je jučer službeno objavila da će do kraja rujna na tržište pustiti brzi test za otkrivanje koronavirusa, piše Večernji.

“Svakog će mjeseca biti dostupno oko 40 milijuna brzih testova na SARS-CoV-2, a očekujemo da će se taj kapacitet i udvostručiti do kraja godine, kako bi se odgovorilo na potražnju zdravstvenih sustava u cijelom svijetu”, poručili su iz Rochea čiji će test u početku biti dostupan u zemljama koje priznaju oznaku CE, obaveznu za proizvode koji ulaze na tržište Europske unije.

Brzi testovi nisu novost te se mnogi praktički od početka širenja pandemije “natječu” tko će napraviti brži i pouzdaniji test. Vijest o prvim brzim testova pojavila se u Kini, i to još u siječnju kada većina svijeta o koronavirusu još nije ozbiljno ni razmišljala, piše Večernji.

Najveća mana RT-PCR testova je to što mogu biti lažno pozitivni ili negativni. Također, ti testovi ne odgovaraju na pitanje je li tijelo pokrenulo imunosni odgovor protiv virusa niti ima li osoba razvijena antitijela, odnosno je li u nekom trenutku možda već preboljela virus. Za to se koristi druga vrsta testova – serološki, odnosno krvni.

Za sada se u svijetu aktivno koriste tri različita serološka testa, a njihova cijena varira između deset i dvadeset američkih dolara te se nastavljaju razvijati nove metode, baš kao i u slučaju brzih testova kojima bi se u teoriji mogli ispitivati različiti uzorci poput sline ili krvi.


Komentari