Djeci policajca koji je počinio stravičan zločin u Susedgradu, bit će dodijeljena pomoć od MUP-a i Sindikata

Photo: Marin Tironi/PIXSELL

21. listopada, Hrvatsku je potresla strašna tragedija u Susedgradu, u kojoj je policajac presudio svojoj supruzi, te potom počinio samoubojstvo. Za vrijeme tog čina u stanu su bila i njihova djeca, točnije četiri kćerkice.

Neutješna djeca su i dalje kod rodbine koji im pružaju svu pomoć, a u tijeku je i postupak dodjele skrbnika. Kako je riječ o policajcu, Ministarstvo unutarnjih poslova, će također pomoći ovim sestrama.

Naime, dječica imaju pravo na novčanu pomoć u visini dviju proračunskih osnovica, a odluku o navedenom pravu prema kolektivnom ugovoru donijet će PU zagrebačka. Isto tako, djevojčice polažu pravo na pomoć Zaklade policijske solidarnosti, na novčanu pomoć Sindikata, te imaju i pravo na obiteljsku mirovinu.

“MUP će, nakon što se djeci odredi skrbnik, s njime sklopiti ugovor o potpori za djecu koja se redovito školuju i odnosi se na stipendiju. Radi se o mjesečnom iznosu u visini od 24 posto prosječne isplaćene bruto plaće u gospodarstvu RH u prethodnoj godini, a sukladno odredbi članka 51. st. 5. Pravilnika o policijskom obrazovanju. Donošenje rješenja o skrbništvu u nadležnosti je Centra za socijalnu skrb. Također, nakon što se odredi skrbnik, Zaklada policijske solidarnosti s njim će razmotriti određeni oblik financijske pomoći”, kažu iz MUP-a za Jutarnji.

Iz Sindikata policije Hrvatske, tvrde da će se skrbnicima pružati pomoć, kako bi se djeci omogućilo normalno odrastanje, koliko god je to moguće nakon ove teške tragedije. Ovakav oblik nasilja najoštrije osuđuju, te tvrde da je sada ključnu pružiti odgovarajuću skrbi dječici.

Također se, kao sindikat, ograđuju od obiteljskih nasilnika bez obzira iz čijih redova dolaze, naglašavajući da je u ovom trenutku ključno prepustiti nadležnim službama da djeci pokojnog bračnog para pruže odgovarajuću skrb.


Komentari