DJEČAK IZ OPATIJE ZADNJI JE ŽIV NAPUSTIO AUSCHWITZ! Preživio je monstruoznog liječnika: ‘Nisam vidio travu niti nebo, jednu pticu…’

Foto: Guliver

Cijeli se svijet danas prisjeća žrtava Holokausta, ali i oslobađanja zatvorenika koncentracijskog logora Auschwitz u kojemu su se događali nezamislivi horori, a ubijeno je, prema procjenama muzeja Auschwitz, više od 200.000.

Kada je 27. siječnja 1945. Sovjetska vojska upaka u logor, samo je 700 djece oslobođeno. Među njima je bio i Oleg Mandić iz Opatije. Javnost ga zna kao “dječaka koji je posljednji napustio logor Auschwitz”.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Mandić je svoj život posvetio svjedočenju o holokaustu, najvećem zlu koje je čovječanstvo upoznalo. Za HRT je ispričao da je, kada je s majkom i bakom iz Opatije odveden na stratište, imao samo 11 godina.

“Prvi moj dan u Auschwitzu prošao je u velikoj dvorani. Bio je 10. srpanj 1944. godine. Na rampi su nas izbacili iz vagona, podijelili muške i ženske. Ja sam bio u grupi sa 900 žena”, ispričao je. Preko noći je izgubio ime i prezime, te postao samo broj.

“U mjestu gdje su masovno ubijali ljude, po strogim njemačkim pravilima morao sam prije prelaska u logor proći ambulantni pregled. Kad sam to sve čuo, prestravio sam se i dobio temperaturu, pa su zaključili da me ne mogu odvesti u muški logor, ali i da ne mogu ostati u ženskom. Onda se netko od njih sjetio da postoji ‘odjel za blizance’ koji je vodio dr. Mengele”, prisjetio se zloglasnog liječnika koji je u logoru na ljudima radio monstruozne eksperimente. Najdraži su mu za mučenje bili jednojajčani blizanci.

 “Tamo su bila smještena djeca do 18 godina, i tako sam upao u Mengeleov odjel. Ostao sam preko mjesec dana jer sam odmah shvatio da je u bolnici bolji tretman nego u logoru. Trljao sam toplomjer pa bi rasla temperatura ili bih pojeo sirovi krumpir da skoči temperatura… Onda sam obolio, dobio ospice i proljev, pa su me stavili u zarazni odjel, i nakon mjesec dana vratili na odjel za blizance. Oni su malo po malo odlazili, a jedino sam ja ostao tamo do kraja rata. U bolničkoj sobi sam od papirnatih ubrusa radio cvijeće. Nisam niti jednu pticu, niti jednu travku vidio za svog boravka u Auschwitzu. Niti nebo, jer se ono nije moglo vidjeti od gustog dima iz krematorija”, ispričao je Oleg Mandić.

Procjenjuje se da je u Auschwitz deportirano oko 1,3 milijuna ljudi, a njih oko 1,1 milijun ljudi, među kojima oko milijun Židova, tamo je nestalo. Oko 900.000 Židova ubijeno je u plinskim komorama logora čim bi kročili u pakao od logora, a oko polovica od 400.000 zatvorenika registriranih u logoru poputno je nestala.


Komentari