‘Djeca su najvažniji, ali i najranjiviji članovi društva, a pružanje adekvatne skrbi od malignih bolesti jedan je od prioriteta’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora kojim predsjeda saborska zastupnica dr. sc. Ines Strenja Linić, nastavlja i dalje tematskim sjednicama otvarati važne teme, a danas se govorilo o djeci oboljeloj od malignih bolesti.

Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti 15. veljače obilježen je tematskom sjednicom koja je organizirana zajedno s Odborom za ravnopravnost spolova Hrvatskoga sabora s ciljem podizanja svijesti javnosti i boljeg razumijevanja poteškoća s kojima se susreću djeca oboljela od raka i njihove obitelji. Prisustvovali su uz predstavnike Ministarstva zdravstva i Ministarstva znanosti i obrazovanje, te Pravobraniteljice za djecu i priznati pedijatri, stručnjaci s područja hematologije i onkologije, psiholozi, socijalni radnici, te drugi zdravstveni radnici koji se bave djecom, predstavnici udruga djece oboljele od malignih bolesti i njihovih obitelji.

Jedan od uvodničara prof. dr. sc. Ernest Bilić, pročelnik Zavoda za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju, KBC Zagreb, naglasio je da se jedino maligne bolesti u djece, za razliku kod odraslih, ne mogu prevenirati, ali ih je zato potrebno što hitnije dijagnosticirati.

U RH godišnje ukupno oboli od malignih bolesti oko 21- 22 000 stanovnika, a svega 0,5 posto oboljelih su mlađi od 18 godina. Prošle godine je od malignih bolesti oboljelo 104 djece. U zadnjih 5 godina prosječno od posljedica malignih bolesti ili liječenja umre 27 djece (19-30 godina), a u zadnjih 5 godina postotak preživjelih  je 77 posto.

Dr.sc. Strenja – Linić istaknula je da nam je cilj pridonijeti pronalasku rješenja i unapređenja aktivnosti koje bi pripomogle, a danas smo to imali priliku čuti od naših cijenjenih stručnjaka koji se bave malignim bolestima, ali i predstavnika udruga pacijenata i obitelji.

„Onkološke bolesti teške su za svaku obitelj, ali usudila bih se reći da su posebno razarajuće za sve mlade obitelji kada se otkrije da njihovo dijete ima malignu bolest. Osim s poteškoćama u liječenju, djeca i njihovi roditelji ponekad su suočeni i s predrasudama da je maligna bolest zarazna i neizlječiva, što pridonosi njihovoj izolaciji i diskriminaciji”, istaknula je dr. sc. Strenja – Linić.

Rak je drugi najčešći uzrok smrtnosti djece u dobi od 1 do 14 godina, kako kod nas, tako i u svijetu. Pretpostavlja se da više od 70 posto djece može ozdraviti u slučaju pravovremenog i adekvatnog liječenja. Međutim, u svijetu samo svako peto dijete (20 posto djece) ima pristup modernom liječenju. Djeca koja žive u nerazvijenim zemljama čine 80 posto od ukupnog broja djece na svijetu. Neka od njih su oboljela od malignih bolesti i nemaju pristup modernom liječenju.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj godišnje između 130 i 150 djece i mladih oboli od malignih bolesti, najčešće od leukemije, malignih tumora mozga i leđne moždine te limfoma. Između 70 i 80 posto njih uspješno se izliječi.

„Djeca su najvažniji članovi društva, ujedno i najranjiviji, naročito djeca oboljela od malignih bolesti. Pružanje adekvatne skrbi treba biti jedan od prioriteta svakog društva, osobito danas kada statistike pokazuju trend povećanja oboljelih. Da bi se osigurala čvrsto strukturirana i odgovarajuće organizirana skrb za bolesnu djecu, uz podršku njihovim obiteljima, potrebna je podrška cijelog društva, osobito zdravstvenog sustava, kako bi se bolest prevenirala, rano otkrila, pravovremeno liječila te na odgovarajući način pružila zdravstvena njega i rehabilitacija,“ zaključila je Ines Strenja Linić.


Komentari