DIVLJANJE CIJENA NEKRETNINA! Stručnjak ima rješenje: Gradska vlast bi to mogla riješiti za vrijeme jednog mandata!

Foto: Goran Mehkek/Cropix

Do kada će rasti cijene nekretnina u Zagrebu, pitanje je koje sebi postavljaju mnogi građani. S cijenama koje dostižu i do 3.000 eura po kvadratu za starogradnju mnogima je san o vlastitom domu postao nedostižan.

Podaci pokazuju kako Zagrepčani stanove u ovoj godini plaćaju 15 posto više nego što su ih plaćali prošle godine.

Što je uzrok tom stanju i što bi trebalo napraviti kako bi se situacija popravila pitali smo ekonomskog stručnjaka Damira Novotnyja.

“Grad Zagreb i gradska uprava godinama zanemaruju prostorno planiranje već punktualno dozvoljavaju gradnju”, objašnjava Novotny ističući kako već desetljećima nema novih gradskih četvrti kao što su 70-ih i 80-ih godina bili Jarun, Malešnica ili Špansko ili još ranije Novi Zagreb.

“Grad Zagreb ima dovoljno prostora s obzirom na potražnju, ali se potražnja koncentrira na vrlo malom prostoru unutar samog grada. U samoj Dubravi tako postoji jako puno prostora, ali tamo nitko ne gradi jer ne postoje odgovarajući prostorni planovi. Upravo ti prostorni planovi su ključna prepreka povećanju stanogradnje”, objašnjava analitičar.

Kao dobar primjer izgradnje navodi Beč, München,Graz i Klagenfurt.

“Riječ je o gradovima koji svake godine na solidnim lokacijama grade socijalne stanove za iznajmljivanje i time smiruju potražnju i samim time i cijene”.

Novotny objašnjava kako je hitno potrebno usvojiti prostorne planove koji omogućavaju stambenu izgradnju.

“To je prvi nužan korak da bi se uopće mogao otvoriti korak prema izgradnji”, objašnjava analitičar.

“Kao drugi korak”, kaže Novotny, “hitno treba formirati gradsko poduzeće koje bi se bavilo samo nekretninama. To poduzeće bi moralo graditi ne samo nove stanove, već i renovirati stare kuće i onda ih takve, adaptirane ponuditi na tržištu”, kaže stručnjak.

Novotny kaže kako su tu nužni poticaji iz gradskog proračuna ili čak i EU, ali kako bi se uz ta dva koraka mogla povećati ponuda stanova i smiriti cijene na tržištu.

“Sve se to može napraviti u kratkom roku, u razdoblju od 2 do 3 godine, u svakom slučaju u roku jednog mandata. Nažalost, ja uopće ne vidim da nova gradska vlast išta radi po tom pitanju”, zaključuje analitičar.

Komentari