Divjak nezadovoljna razgovorima između školskih sindikata i Vlade: “Obrazovanje nije trošak, već najvažnija investicija”

blaženka divjak
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u utorak je izrazila nezadovoljstvo razvojem situacije u razgovorima između školskih sindikata i Vlade o povećanju koeficijenata složenosti poslova,  dodavši da nastavlja borbu za bolji položaj učitelja i nastavnika, što uključuje i veće plaće.

Školski sindikalni čelnici, Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) i Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatska (NSZSŠH) u podne će Vladi najaviti štrajk obrazovnih radnika.

U jutrošnjem priopćenju ocijenili su kako Vlada sustavno odugovlači i odgađa dogovorene sastanke s predstavnicima sindikata, zbog čega su zaključili da ne prihvaća njihove zahtjeve za 6 postotnim povećanjem koeficijenata složenosti poslova u školstvu.

Ministrica Divjak na Facebook profilu poručila je da nije zadovoljna razvojem situacije u razgovorima sindikata i Vlade

“Nastavljam borbu za bolji položaj učitelja i nastavnika što uključuje i veće plaće. Ponovit ću, nepravda koju treba ispraviti po pitanju koeficijenata je nedvojbena, ali i složenost poslova se u školama diljem Hrvatske zaista promijenila ulaskom kurikularne reforme u učionice prije mjesec dana”, napisala je.

Dodala je kako je Europska komisija prošlog tjedna u godišnjem Pregledu naglasila kako su plaće učitelja nedovoljne i ne prate ambiciozne reforme u resoru.

“Ponavljam da ulaganje u obrazovanje nije trošak, već najvažnija investicija koju država može i mora napraviti. Jasno iskazivanje da je obrazovanje prioritet podrazumijeva i primjereno ulaganje”, rekla je Divjak.


Komentari