Divjak ljuta zbog ishoda pregovora: ‘Ja ću se i dalje nastaviti boriti da se ovo riješi’

Ranko Suvar / CROPIX

Postupak mirenja između vlade i školskih sindikata nije uspio – prosvjetari idu u štrajk.

Pala je odluka: Prosvjetari idu u štrajk, evo što to znači za učenike

Vlada je u cijelosti odbila zahtjeve sindikata za izmjenama koeficijenata složenosti poslova u sustavu odgoja i obrazovanja, piše Index.

Ponudili su im povećanje od 2 posto kroz dodatke i to od 1. listopada te 2 posto od 1. lipnja sljedeće godine, što su sindikati odbili.

Predstavnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec danas je nakon propasti mirenja rekao kako štrajk u osnovnim i srednjim školama počinje sutra, 10. listopada, te kako se na današnjim pregovorima činilo kao da ranije nisu ni razgovarali s ministricom Blaženkom Divjak i premijerom.

Ministrica je rekla kako je ljuta zbog ovog ishoda

Ljuta je jer proces mirenja proces u kojemu očekujete da će se sve riješiti. “To nije samo pitanje plaća, nego i kompletnog reformskog procesa. Što se tiče daljnjega rada, to je moj prioritet, a ja ću se i dalje nastaviti boriti da se ovo riješi”, zaključila je.

“Mi smo dali ravnateljima i kontakt za sama pitanja za štrajk, ali i pitanja ostalih u ministarstvima koji su nadležni. Ali oni sami moraju objaviti upute na svojim stranicama vezano za svoju školu jer, naravno, nije svejedno radi li se o osnovnoj ili srednjoj školi. Moraju objaviti i kontakt osobe i mail na koji se učenici i roditelji mogu javiti s pitanjima”, rekla je ministrica i zamolila roditelje za strpljenje i rekla da prate ravnatelje koji su obavezni dati informacije na stranicama škole.

“Ravnatelji organiziraju prihvat djece u školama. Tamo gdje nastavnici i učenici štrajkaju ne može biti nastave u tim predmetima, ali se o sigurnosti učenika mora voditi brige i to je ono što je važno”, dodala je.

Ministrica je zamolila roditelje i učenike za razumijevanje i strpljenje te da budu u kontaktu sa školama.

Ranko Suvar / CROPIX


Komentari