DETALJNO IZVJEŠĆE HZJZ-A: Evo gdje je u Zagrebu zabilježen najveći porast zaraženih koronavirusom!

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je tjedno izvješće sa svim najnovijim informacijama vezanima za borbu protive epidemije koronavirusa.

Uz statistički pregled broja novooboljelih po županijama u izvješću se navode i podaci o stopi oboljelih na 100 tisuća stanovnika, prosječnoj dobi oboljelih, broju obavljenih testiranja te udjelu hospitaliziranih pacijenata.

Po broju zaraženih prošlog tjedna prednjači Splitsko-dalmatinska županija s 517 novih slučajeva, a slijede Grad Zagreb s 346 slučajeva i Šibensko-kninska županija s 98 slučajeva.

Geografska distribucija novih slučajeva COVID-19 po županijama

U razdoblju od 17.8. do 24.8. sve županije zabilježile su novoboljele slučajeve bolesti COVID-19. Najviše novooboljelih bilježi Splitsko-dalmatinska županija, a slijede je Grad Zagreb te Šibensko-kninska i Zadarska županija koje imaju jednak broj novooboljelih u posljednjih tjedan dana. Najveću 7-dnevnu stopu također ima Splitsko-dalmatinska županija, a slijede je Šibensko-kninska i Brodsko-posavska županija.

Žarišta

Kontinentalna Hrvatska

U posljednjih tjedan dana u svim županijama kontinentalne Hrvatske zabilježeni su novoboljeli slučajevi, najviše u Gradu Zagrebu, Brodsko-posavskoj te Zagrebačkoj županiji, dok su najviše 7-dnevne stope na dan 24. kolovoza u Brodsko-posavskoj, Gradu Zagrebu te Požeško-slavnoskoj županiji. I dalje najveći udio oboljlih kao izvor žarišta navodi ljetovanje te izlaske u noćne klubove na Jadranu. U Brodsko-posavskoj županiji zabilježena su dva veća grupiranja oboljelih: obolio je veći broj igrača NK Marsonija nakon utakmice s nogometnim klubom iz Splita gdje su također zabilježene oboljele osobe te grupiranje vezano uz poslovno okupljanje čiji su sudionici bili i na misi za Veliku Gospu. U Požeško-slavonskoj županiji veliki je broj oboljelih kontakata od dvije zaražene osobe iz inozemstva. Usto, zabilježeni su i importirani slučajevi Kosova, BIH te zemalja EU. Dio oboljelih povezan je i s dva svadbena slavlja iz primorskih županija te svadbenim slavljima u Varaždinskoj i Brodsko-posavskoj županiji.

Izvori zaraze Zagreb, Zagrebačka županija

Od onih podataka koji su se uspjeli prikupiti, osim uobičajnih, nabrojenih kategorija izvora zaraze (ljetovanja/noćni klubovi, kontakti, svadbena slavlja i sl.) u posljednje se vrijeme ističe zamjetan udio oboljelih igrača manjih nogometnih klubova. Prošli tjedan je u Gradu Zagrebu zabilježen veći broj oboljelih iz NK Rudeš, te nekolicina iz NK Lokomotiva, u Splitsko-dalmatinskoj županiji obolio je jedan nogometaš čiji je klub igrao utakmicu s NK Marsonia iz Slavnoskog Broda. Ovaj tjedan zabilježen je još jedan oboljeli iz kluba iz Splitsko-dalmatinske županije te je obolio i veći broj igrača iz NK Marsonia. Oboljela su i dva igrača NK Vrbovec, a još 5 igrača imaju simptome.

Turisti 

Kad je riječ o turistima, od 7. 7. do 24. 8. broj zaraženih iznosi 301. Od toga je njih 113 boravilo u više mjesta, a gledano pojedinačno, najveći broj zaraženih turista ima Makarska (70), iza koje slijede Novalja i Split s po 34 novozaraženih. Najviše novozaraženih su austrijski turisti, njih 140, a slijede Ujedinjeno Kraljevstvo sa 72 te Slovenija s 31 slučajem zaraze, dok Zagreb nije na ovom popisu.

Zanimljivi su i podaci o izvorima zaraze pa je tako prošlog tjedna zabilježen 191 slučaj zaraze na ljetovanjima te 27 slučajeva zaraze na svadbama. Za gotovo 60 posto novozaraženih prošlog tjedna nije poznato kako su se zarazili.

“U proteklih tjedan dana i dalje se nastavlja trend značajnog udjela osoba koje su oboljele tijekom ljetovanja u Srednjoj i Južnoj Dalmaciji (Makarska, Vodice, Pag, Hvar, Split, Brač – Bol). T

Detaljne podatke možete pogledati ovdje.

Stožer izvijestio: Zagreb broji 67 novooboljelih!


Komentari