Detalji uhićenja u ministarstvu: Uhićen šef Sektora pravnih poslova, ali i drugi

Screenshot Booking.com

Zbog sumnji da je u zamjenu za mito sâm dvojici investitora sastavio upit za legalizaciju dijela hotela Villa Harmony Bačvice u Splitu, a zatim u ime Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja taj svoj upit pozitivno ocijenio te izdao mišljenje za legalizaciju dijela tog hotela, policija i USKOK su u ponedjeljak navečer uhitili načelnika Samostalnog sektora za pravne poslove u Ministarstvu, Josipa Bienenfelda, prenosi Jutarnji list.

S njime je uhićen i pomoćnik direktora Sektora razvoja i investicija u Janafu Željko Korica, koji je već radio kao inspektor u tom ministarstvu, a za isto djelo osumnjičeni su i poduzetnici Borislav Bašić i Zoran Sikirica.

Prema infomarcijama kojima raspolaže Jutarnji list, policija i i USKOK terete Sikiricu, člana Uprave tvrtke Špinut, koja je sagradila hotel Villa Harmony na Bačvicama, da je putem bivšega prokurista Špinuta Bašića te Korice, koji je bio inspektor u Ministarstvu, s Bienenfeldom dogovorio da mu ovaj za novčanu naknadu pomogne oko legalizacije jednoga djela Ville Harmony.

Spomenuti je hotel prije nekoliko godina dobio građevinsku dozvolu za glavni projekt, Općinski sud u Splitu je 2016., nakon izdavanja građevinske dozvole, umanjio površinu za oko 55 kvadrata. Hotel je potom izgrađen na punoj površini što je značilo da ne može dobiti potreben dozvole budući da je dio bio ilegalno sagrađen.

Zato su Sikirica i Bašić, prema sumnjama USKOK-a, preko Bienenfelda pokušali iskamčiti pozitivno mišljenje Ministarstva o proširenju, a kojim bi zatim od Grada Splita zatražili uporabnu dozvolu. USKOK sumnja da su Bašić i Sikirica preko Korice dogovorili da Bienenfeld izradi upit koji će zatim Sikirica u ime Špinuta uputiti Ministarstvu, a na koncu će ga ocijeniti sam Bienenfeld. Spominje se i čak kako se u telefonskim razgovorima dogovaralo kako da naslovi upit da bi došao baš njemu u rukehrva

Bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš, koja je godinama surađivala s Bienenfeldom kaže da ju je ova vijest šokirala.


Komentari