DAO JE ŽIVOT ZA HRVATSKU O KOJOJ JE SANJAO: Pancirka nije bila dovoljna da ga spasi, postao je prva žrtva Domovinskog rata

Foto: Robert Fajt / CROPIX

Na Uskrsno jutro 1991. pala je prva hrvatska žrtva Domovinskog rata. Događaj koji će ući u povijest domovine zbio se prije točno 32 godine, a naziva se i “Krvavi Uskrs”.

Krajem ožujka 1991. pobunjenici iz Knina pod vodstvom Milana Martića stigli su do Plitvica kako bi se obračunali s onima koji su se protivili pripajanju Plitvica općini Titova Korenica, tj. SAO Krajini. Na ulazima u Nacionalni park izvijesili su srpske i jugoslavenske zastave, te zauzeli upravne zgrade.

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske ubrzo je reagiralo upozorenjem, nakon što su Martićevi ljudi krenuli pljačkati park i maltretirati zatočene ljude.

Oko 500 pripadnika Jedinice za posebne zadatke MUP-a RH pod zapovjedništvom Josipa Lucića, Antiterorističke jedinice Lučko pod zapovjedništvom Marka Lukića te Posebne jedinice policije Kumrovec, koja je išla pomoćnim pravcem, krenulo je noć uoči Uskrsa prema Plitvicama.

U rano jutro 31. ožujka, kolonu vozila s hrvatskim specijalcima na glavnom su putu zapriječenom balvanima napali iz zasjede.

Pripadnici hrvatske policije izašli su iz vozila te su, rasporedivši se uz cestu i po šumi, uzvratili vatru. U sukobu koji je trajao nekoliko sati pobunjenici su bili prisiljeni povući se.

Akcija Plitvice zapamćena je po smrti hrvatskog redarstvenika, 22-godišnjeg Josipa Jovića, pripadnika Jedinice za posebne zadatke MUP-a RH Rakitje.

”To hladno jutro, po gustoj magli i dubokom snijegu pružali su naši redarstvenici otpor, a najistureniji među njima, tada 22-godišnji Josip Jović, pogođen je iz pošte u nezaštićeni dio tijela. Iako su vozilo hitne pomoći i sanitetski helikopter stigli u trenu, Josip nije uspio preživjeti do bolnice”, piše Ravnateljstvo policije u jednom od sjećanja na Josipa Jovića.

Njegovo ime sinonim je za prvu hrvatsku žrtvu Domovinskog rata. Posmrtno je unaprijeđen u bojnika Hrvatske vojske i pokopan sa svim vojnim počastima na groblju u rodnom Aržanu.


Komentari