(VIDEO/FOTO) PRAVDA ZA DJEVOJČICE: ‘Pravednije društvo za djevojčice je bolje društvo za sve nas’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Točno u 10 sati u gradovima diljem Hrvatske kreće prosvjed „Pravda za djevojčice“, u znak podrške svim žrtvama seksualnog nasilja koje od sustava ne dobivaju adekvatnu zaštitu. Prosvjedi će biti organizirani u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Puli, Varaždinu, Labinu i Korčuli.

Zagrebački prosvjed održat će se na Trgu kralja Tomislava.

“Povod prosvjeda je puštanje na slobodu petorice osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice koje je trajalo punih godinu dana. Puštanjem osumnjičenika za ove teške zločine na slobodu, pravosuđe ugrožava sigurnost, život i dostojanstvo žrtve”, poručuju organizatori prosvjeda.

10:52 Jelena Veljača je rekla da je optimistična i vjeruje da će se stvari promijeniti. “Jedan od zahtjeva je već ispunjen”, rekla je.

10:50 Prosvjednici ispod kipa kralja Tomislava ostavljaju svoje transparente.

10:47 Svaki govor popraćen je velikim pljeskom i odobravanjem.”Kada izgradimo pravednjije društvo za djevojčice, ono će biti bolje za sve nas”.

Uz glazbu i pozdravni govor završava prosvjed. “Hvala svima na podršci i što ste došli u velikom broju i ovo je tek početak borbe za bolje i pravednije društvo.”

10:40 Sanja Sarnavka je s jednom djevojčicom pročitala pismo podrške silovanoj djevojčici.

10:30 “Tražimo pravdu za sve koji su preživjeli seksualno nasilje, Zahtjevamo sekularnu seksualnu edukaciju u školama”, rečeno je.

“Nasilje se ne prijavljuje, jer se žrtve s razlogom boje progovoriti o onome što su doživjele – nstitucije ih ostavljaju na cjedilu, jer se žrtve pita koliko su popile, što su obukle i zašto nisu pazile. Prestanimo proipitivati žrtve. Ne možemo izmišljati opravdanja za seksualno nasilje. Zar nakon što prežive, i to doslovno, hrabre djevojčice i žene moraju trpjeti i institucionalno nasilje? U sudskim procesim ispaštaju djevojčice i žene”, ističu organizatorice.

Nakon gorora, na pozornicu izlaze glazbenici.

zagreb.info
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

10:23 počeo je prosvjed. Organizatori traže da se sudski proces preseli iz Zadra i hitno upućivanje Kaznenog zakona i njegove izmjene u Saboru.

“U sudskim procesima pogoduje se, ispaštaju djevojčice i žene. Tražimo hitno premještanje suđenja iz Zadra da se osigura pravično suđenje. Tražimo na činjenicama utemeljen odgoj za ravnopravnost spolova. Tražimo da u državnom proračunu sljedeće godine bude dovoljno novca za sva savjetovanja i sve žene žrtve naselja. Tražimo da se napokon ukine kategorija spolnog odnosa bez pristanka. Silovanje je silovanje, a silovanje je zločin”; rečeno je na skupu u Zagrebu.

“U ovoj zemlji kriminalci ispijaju kave sa sudcima oni koji tuku žene su saborski zastupnici.”

10:16 Među okupljenima je i Bojan Glavašević, nezavisni saborski zastupnik i sin poginulog ratnog reportera Siniše Glavaševića.

zagreb.info
zagreb.info
zagreb.info

15 gradova u Hrvatskoj ustalo je kako bi poručilo ne kažnjavanje zločina je zločin.

Slučaj iz okolice Zadra nas je zgrozio i pokazuje da sustav zaštite prema ženama ne funkcionira kao i da se krivce adekvatno kazni zbog učinjenih djela a naša je dužnost mijenjanje društva

10:13 Pogledajte video s Trga kralja Tomislava

10:03 Ljudi se sve više okupljanju a na bini je upravo i glumica i aktivistica Jelena Veljača. Na prosvjedu se pojavio i Ivan Pernar.

9:47 Na trgu kralja Tomislava počela se okupljati masa. Veliku podršku skupu došli su dati i bikeri. A ispred bine se polako okuplja sve veći broj građana. U rukama nose transparente “Rekla je Ne”, “Nekažnjavanje zločina je zločin” “Bez pristanka- silovanje”.

zagreb.info

Organizatori imaju četiri temeljna zahtjeva:

“1. Tražimo od ministra pravosuđa da odmah pokrene stegovni postupak protiv suca Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog, nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve.

2. Tražimo od DORH-a da hitno premjesti ovaj sudski postupak sa zadarskog županijskog suda na drugi županijski sud u Hrvatskoj, kako bi se spriječili eventualni utjecaj interesnih skupina na sudski postupak, i to na štetu žrtve.

3. Tražimo od nadležnih službi – policije, centra za socijalnu skrb i suda – da odmah poduzmu apsolutno SVE u svrhu pravodobne zaštite žrtve, što uključuje i zaštitu njezina dostojanstva i privatnosti u odnosu na lokalnu okolinu i medije, kao i pravodobno pružanje psihosocijalne podrške te provedbu istražnih postupaka na način koji je neće dodatno traumatizirati i viktimizirati.

4. Tražimo hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje, u skladu s aktualnim zakonskim prijedlogom Ministarstva pravosuđa.”


Komentari