Danas se održavaju prosvjedi za klimu diljem Hrvatske, učenici poručuju: ‘Vremena je sve manje, posljedice neće biti blaže’

Goran Mehkek / CROPIX

Inicijativa mladih Fridays For Future Croatia organizira prosvjed u sklopu Globalnog prosvjeda za klimu. Prosvjed počinje u 18 sati u Zagrebu, Osijeku i Rijeci, a u Splitu u 13 sati, prenosi N1.

Cilj prosvjeda je podignuti svijest ljudi o problemu globalne klimatske krize jer se ona odnosi na sve, a vremena je sve manje i bit će teže popraviti štetu.

“Resursa poput čiste vode, zraka i hrane sve je manje, a nas je sve više. Sve vremenske katastrofe koje su se događale u protekloj godini nisu se dogodile slučajno, već su većinom rezultat našeg razornog djelovanja na prirodu. Stvari će biti samo još gore ako nastavimo ovako. Svaki pojedinac mora se mijenjati kako bismo ostvarili neki uspjeh i ne izbrisali čovječanstvo s lica Zemlje. Cilj je da i vladajući to shvate te da poduzmu zakonske mjere koje će štititi ljude i Zemlju, odnosno uvesti promjene koje će imati pozitivan učinak”, poručili su organizatori.

Prosvjed je dio globalnog štrajka, a ujedno i tjedna akcija koja traje od 20. do 27.rujna, a danas će se širom svijeta održati oko 4638 skupova. U Hrvatskoj će se održati u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu.

Za razliku od prijašnjih prosvjeda, Inicijativa mladih sada ima i pomoć suorganizatora, poput Greenpeacea, Zelene Akcije i Prijatelja životinja, a učenici pozivaju sve građane, umirovljenike i sindikate da im se pridruže.


Komentari