Danas počinje izborna šutnja: Evo koja su pravila i do kada traje

Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix

Subota i nedjelja dani su izborne šutnje uoči nedjeljnih predsjedničkih izbora na kojima će tri milijuna 855 tisuća birača odlučivati tko će od 11 kandidata idućih pet godina biti na čelu hrvatske države.

“Zabranjena je svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua kandidata za predsjednika Republike Hrvatske, te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela u vremenu od 00,00 sati 21. prosinca 2019. do 19,00 sati 22. prosinca 2019., a u kojem vremenu traje izborna šutnja.

Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske poziva kandidate za predsjednika Republike Hrvatske, predlagatelje kandidata te druge fizičke i pravne osobe da se u vremenu izborne šutnje suzdrže od:

– iznošenja i obrazlaganja izbornih programa kandidata

– objavljivanja promidžbenih poruka i fotografija u medijima


– postavljanja novih promidžbenih plakata ili letaka

– pozivanja na glasovanje za pojedine kandidate

– upućivanja telefonskih poziva, SMSporuka ili elektroničke pošte biračima

– postavljanja novih promidžbenih sadržaja poput statusa, video clipova, slika ili komentara na društvenim mrežama, kao što su Facebook, Twitter i ostale, a koji se izravno objavljuju na naslovnicama kao novosti ili na privatnim profilima povezanih privatnih korisnika društvenih mreža.

Državno izborno povjerenstvo poziva medije i medijske nakladnike da se u vremenu izborne šutnje suzdrže od objavljivanja fotografija, izjava, intervjua, navođenja izjava ili pisanih djela kandidata bez obzira radi li se o temi koja je izravno vezana uz izbornu promidžbu ili o bilo kojoj drugoj temi te da uklone iz svojih programskih sadržaja sve što predstavlja izbornu promidžbu, kao što su primjerice reklame, linkovi i slikovni linkovi-oglasi (banneri) na portalima koji vode na mrežne stranice kandidata i predlagatelja kandidata”, priopćio je DIP.

Komentari

loading...
-->