Danas počeo štrajk u osnovnim i srednjim školama

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

U osnovnim i srednjim školama u četvrtak se održava štrajk u kojem će, prema očekivanjima, sudjelovati više od tisuću obrazovnih ustanova u Hrvatskoj, budući da je Vlada odbila zahtjeve dva školska sindikata o 6-postotnom povećanju plaća.

Štrajk u osnovnim i srednjim školama održava se nakon što je u srijedu propao postupak mirenja Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama te Sindikata  hrvatskih učitelja i Vlade, koja je odbila zahtjev za 6-postotnim povećanjem koeficijenata složenosti poslova u sustavu odgoja i obrazovanja.

Vlada je sindikatima ponudila povećanje dodataka na plaću za dva posto od 1. listopada ove i 2 posto od prvog lipnja iduće godine, ustvrdivši da koeficijent složenosti poslova nije predmet pregovora između Vlade i sindikata, no takvu su ponudu sindikati odbili.

“Očekujemo da se u četvrtak u štrajk uključe sve škole u Hrvatskoj u kojima imamo svoje članove, njih je više od tisuću, a štrajk se odnosi na nastavno i nenastavno osoblje”, kazao je Hini predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec.

Prvi put do sada održat će se cirkularni štrajk, na način da su danas u štrajk uključene sve osnovne i srednje škole, a od petka u blokadi sudjeluju škole u pojedinim županijama. Raspored štrajka po županijama sindikati će objavljivati svakodnevno.

Koliki je odaziv prvom danu štrajka te u kojim će se županijama štrajkati u petak, bit će poznato iza podneva.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja jučer je ravnatelje osnovnih i srednjih škola obavijestilo da su dužni pružiti informacije učenicima i njihovim roditeljima o održavanju štrajka.

Također, škole su dužne organizirati primjereni oblik odgojno-obrazovnog rada s učenicima, posebice onima od prvog do četvrtog razreda osnovne škole te onima uključenima u produženi boravak.


Komentari