Danas bi mogao biti Dan D za zagrebački Manhattan, probili su sve rokove

Foto: Instagram

Početkom ožujka prošle godine, točnije 12. ožujka, gradonačelnik Milan Bandić ugovorio je Zagreb City, projekt svima poznatiji kao zagrebački Manhattan jer uključivao je takozvanu urbanu preobrazbu hipodroma i Zagrebačkog velesajma.

Toj preobrazbi protivile su se i još se protive brojne udruge, urbanisti i arhitekti, oporbeni gradski zastupnici, većina vijeća gradskih četvrti, a dokument koji bi trebao pripremiti teren za izgradnju, Generalni urbanistički plan grada Zagreba (GUP), Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja vraćalo je tri puta, a zatim u studenom prošle godine naposljetku izdalo pozitivno mišljenje. O samom sadržaju i zahtjevima građana odlučit će zagrebačka Gradska skupština, no ni to se neće dogoditi skoro jer sjednica Gradske Skupštine nastavit će se 14. svibnja, a Zagreb ima veće probleme na tanjuru, potres i koronavirus.

No, od danas, pravo glasa ima Eagle Hills, tvrtka s kojom je potpisan memorandum o urbanoj preobrazbi Novog Zagreba i ako se njoj više ne bude čekalo, ona ima pravo raskinuti memorandum. Naime, memorandumom je prvo propisan rok od osam mjeseci za definiranje prostorno-planskih preduvjeta za realizaciju projekta, a kako je taj rok istekao u studenom prošle godine, on se produžio na još pola godine koje pak istječu danas, prenosi Večernji list.

Hoće li se otkazati zagrebački Manhattan još se ne zna, no iz Grada su optimistični.

“Koliko mi znamo, oni su ti koji sporazum raskidaju, a zasad to nisu učinili”, kazali su.


Komentari