Dan D za zastupnicu i ministra: Danas se odlučuje jesu li bili u sukobu interesa

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Na današnjoj sjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa na dnevnome redu bit će 12 točaka, među kojima su i donošenje odluka o pokretanju ili nepokretanju postupka u predmetu dvoje dužnosnika – ministra zdravstva Milana Kujundžića i zastupnice u Hrvatskom saboru Anke Mrak-Taritaš.

Na dnevnom redu Povjerenstva je, među ostalim, i donošenje odluke o dužnosnikku Željku Lackoviću, zastupniku u Hrvatskom saboru i članu DSV-a.

Povjerenstvo je odlučilo pokrenuti postupak protiv njega zbog moguće povrede načela djelovanja propisanih člankom 5. stavkom 1. ZSSI-a, koja proizlazi iz sudjelovanja dužnosnika kao člana Državnog sudbenog vijeća u odlučivanju o imenovanju suca koji je prethodno donio presudu kojom je supruzi dužnosnika priznata odšteta u iznosu od 40.000,00 kn, za suca Županijskog suda u Bjelovaru, čime je mogao narušiti vlastitu vjerodostojnost i nepristranost te povjerenje građana.

Povjerenstvo će danas, osim u slučaju Milana Kujundžića i Anke Mrak-Taritaš donijeti i odluku o (ne)pokretanju postpuka protiv Zlatka Pinjuha, načelnika općine Čeminac.

U povodu Međunarodnog tjedna svjesnosti o prijevarama i korupciji predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković istaknula je kako se Povjerenstvo ne može jačati nepoštivanjem Zakona o sprječavanju sukoba interesa i netransparentnošću, ocijenivši kako je rad Povjerenstva sve teži.

Istaknula je kako Povjerenstvo djeluje skladu sa svojim ovlastima, a izrazila je nadu da će ipak biti prihvaćen njihov prijedlog da zakonom predsjednici i članovi uprava poduzeća u vlasništvu županija, gradova i općina tretiraju kao dužnosnici.

Novaković je izrazila nadu da će Povjerenstvo kroz radnu skupinu sudjelovati u izradi novog zakona koji bi trebao biti donesen iduće godine. Najavila je da će oba predmeta vezana za “slučaj Helsinski” i službeni put Vladinim zrakoplovom HDZ-ovih dužnosnika do kraja godine biti na sjednici Povjerenstva.


Komentari