‘DAN BIJELIH TRAKA’: S Trga bana Jelačića poletjeli baloni za 102 ubijene djece

Facebook/ Ermina Lekaj Prljaskaj

Danas su s Trga bana Jelačića poletjela 102 bijela balona u znak sjećanja na žrtve u Prijedoru 1992., a posebno za 102 ubijene djece.

Okupljenima se obratio Harun Omerbašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba te suorganizator održavanja Dana bijele trake, koji je istaknuo kako se Dani bijele trake u Zagrebu po prvi put održavaju na ovakav način, uz puštanje balona i ispred instalacije putujućeg spomenika Prijedor ’92 umjetnice Anite Zečić, prenosi Haber.ba.

Facebook/ Ermina Lekaj Prljaskaj

Umjetnica je u obraćanju istaknula kako je ovaj spomenik izradila zbog nepostojanja spomenika za ubijenu djecu, ali i za sve žrtve iz Prijedora i okolice iz tog perioda. Podsjetila je kako je 1992. svo nesrpsko stanovništvo bilo prisiljeno na kuće izvjesiti bijele plahte, a oko ruke povezati bijele trake.

“Posljednjih deset godina mi obilježavamo ovaj dan kako nikad nitko ne bi morao nositi te trake na ruci. Mi ih danas nosimo da ih sutra nitko ne bi morao nositi”, poručila je Zečić.

Facebook/ Ermina Lekaj Prljaskaj

Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine, istaknuo je kako dolazi iz naroda koji je dugi niz godina također bio obilježen.


“Bijela traka nam stalno mora biti u glavi jer vremena u kojima živimo, budite sigurni, vrlo su opasna, i ima onih koji bi nam nabili trake”, rekao je Tolnauer.

Dani bijele trake na Trgu bana Jelačića održavaju se s ciljem ukazivanja na diskriminaciju žrtava, poricanje i nemogućnost obilježavanja mjesta stradanja za sve žrtve rata Prijedora i njegove okolice.

Komentari