Dalija Orešković o Zakonu o obnovi: ‘Nema tog amandmana koji može popraviti zakon koji je postavljen na krive temelje’

Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Oporba je u drugom saborskom čitanju Zakon o obnovi zagreba nakon razornog potresa bila prilično oštra prema prijedlogu zakona, a najviše je kritika došlo iz oporbene desnice i stranaka centra.

Zastupnica Stranke s imenom i prezimenom, Dalija Orešković, čak je ušla u verbalni okršaj s premjerom Andrejem Plenkovićem koji ju je u jednom trenutku nazvao i bezobraznom.  Sada su ona i Marijana Puljak na konferenciji za medije ponovo iznjele svoju viziju obnove Zagreba, i to poprilično različitu od one koja se predviđa trenutnim stanjem Zakona.

“Pravi problemi tek tada počinju. Predloženi Zakon o obnovi potpuno je zanemario potencijal investicijskog ulaganja u neiskorištene prostorne kapacitete donjogradskih blokova, njegovih dvorišta, prizemnih prostora i potkrovlja. Zagreb je trebao dobiti priliku da se razvije u modernu europsku metropolu, a ovim zakonom se samo krpa postojeće stanje. To je zakon o sanaciji, a ne o obnovi grada”, izjavila je je predsjednica stranke Pametno, Marijana Puljak.

S njom se složila Orešković koja je konstatirala da je “ovako koncipiran zakon čisti promašaj”. Ponovila je i svoju tvrdnju iznesenu na drugom čitanju zakona u Saboru, kada se i sukobila s Plenkovićem, i rekla da je ovaj Zakon ustvari “zakon za zavaravanje građana”.

“Kroz prvo i drugo čitanje u Saboru pokazali smo da je zakon prazan, nema tog amandmana koji može popraviti zakon koji je postavljen na krive temelje. Sve što smo iznijeli predstavlja ozbiljno upozorenje da je ovakav zakon dugoročno jako štetan”, rekla je Orešković, iako je njezina stranka predložila 29 amandmana na zakon, te dodala kako od obnove zagreba na kraju neće biti ništa te da će građani brzo otkriti da je to samo manipulacija.

Inače, na konferenciji su dvije zastupnice potvrdile da će ujediniti “brendove” njihovih stranaka i spojiti se u novu stranku s novim nazivom. Rekle su kako razmišljaju o imenu poput ‘Platforma centra’ ili neka slična verzija ovog naziva.


Komentari