DA SE SMRZNEŠ I SKUHAŠ: Znate li koliko su iznosile najniža i najviša temperatura izmjerene u Zagrebu?

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Svjetski meteorološki dan obilježava se 23. ožujka, na dan kad je 1950. službeno osnovana Svjetska meteorološka organizacija (WMO). Počeci meteorologije u Zagrebu sežu u davnu 1853., kad je uspostavljena prva meteorološka postaja.

DANAS VRUĆIH 25 STUPNJEVA, A ONDA… Stiže još jedna velika promjena vremena, evo što nam se sprema za vikend

Nalazila se u današnjoj Opatičkoj ulici na kućnom broju 18. Najpoznatija središnjica onog što je danas poznato kao Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) bila je na Griču 3. U tim je prostorima meteorološka stanica djelovala od 1859. pa sve do 22. ožujka 2020. Tog je dana zgradu, spomenik kulture I. kategorije, potres jako oštetio.

Opservatorij Zagreb-Grič s godinama je postao jedna od najvrednijih riznica meteoroloških podataka u svijetu. Tako se 2019. okitila statusom stoljetne postaje WMO, koji joj je dodijelila Svjetska meteorološka organizacija.

Trenutna središnjica DHMZ-a nalazi se na Ravnicama.

Neka od najzanimljivih mjerenja meteorologa s područja Zagreba odnose se na temperaturni maksimum i minimum.

Najniža temperatura dosad izmjerena u Zagrebu iznosila je -31.4 stupnja Celzijusa, a zabilježena je 15. veljače 1940., u postaji Zagreb-Maksimir. Najviša temperatura u Zagrebu izmjerena je 1950. Tog je pravog ljetnog dana, 5. srpnja, na Maksimiru temperatura iznosila 40.4 stupnja. Nezamjetno niža izmjerena je istog dana na Griču, gdje je iznosila 40.3 stupnjeva.


Komentari