Čvrsta odluka ministra Štromara tisućama Zagrepčana pogođenih potresom izbit će silne novce iz džepova

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Zgrade i kuće u Zagrebu kojima se u potresu urušio dimnjak moraju sanirati novi dimnjak na način da bude prilagođen kondenzacijskom bojleru, kazali su iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, prenosi Jutarnji list.

Cijena takvih bojlera kreće se između 6000 i 11.000 kuna, a uz sam uređaj, treba se uračunati moguća zamjenu instalacija te usluga majstora.

Ministar graditeljstva, Predrag Štromar kazao je kako su u tijeku razgovori sa Svjetskom bankom o sufinanciranju sanacije dimnjaka na zgradama koje su oštećene u potresu, a u planu je i kreiranje modela za sufinanciranje kupnje bojlera s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike.

S druge strane, građani u ovo vrijeme nisu spremni za takve ekspedicije.

“Zbog situacije s koronavirusom i zbog potresa smo osiromašeni i sada moramo ići u investiciju od nekoliko desetaka tisuća kuna s obećanjem da će nam država možda sufinancirati zamjenu bojlera. Osim toga, ne smijemo zaboraviti da su i dalje na snazi mjere koje propisuju fizičku distancu, a mi bismo sada trebali u svoj stan pustiti desetak radnika, čime se izravno izlažemo zarazi”, rekao je Davor Mekić, predstavnik stanara zgrade na Trgu kralja Petra Krešimira IV.

Naposljetku, javlja se i problem uključenja plina i grijanja jer će građani koji moraju zamijeniti bojlere dulže čekati na ponovno uključenje plina. Proces uključenja za one s čitavim dimnjacima, ovisi o atestu dimnjačara, a kod onih koji će morati zamijentiti bojlere, taj proces bit će dvostruko duži. Oni će naime, morati prvo izgraditi novi dimnjak, potom promijeniti bojler i instalacije te onda još dobiti atest dimnjačara.


Komentari