Crtić uz koji su mnogi odrastali se vraća: Premijera nove epizode ‘Profesora Baltazara’ oduševila Zagrepčane

Screenshot / Udruga profesor Baltazar

Nova epizoda ”Profesora Baltazara”, legendarne animirane serije Zagrebačke škole crtanog filma, naslovljena ”Augustova treća sreća” premijerno je prikazana u subotu na zagrebačkom Zrinjevcu.

Nova epizoda o profesoru Baltazaru, snimljena je 52 godine nakon prve originalne epizode.

Na novom sedmominutnom animiranom filmu radili su Boris Kolar, jedan od originalnih autora ”starog” Baltazara i ujedno redatelj nove epizode, scenarist Dino Krpan, glavni animator Siniša Mataić, kompozitor Vjeran Šalamon te Krešimir Mikić kao narator.

Iza nastavka profesora Baltazara stoji producentska kuća Ultra link, a film je sufinanciran novcem koji dodjeljuje Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

“Novi Profesor Baltazar je sedmominutni crtani film koji je donekle skraćen i ubrzanog ritma kako bi se prilagodio sadašnjoj djeci. Na njemu je radila ekipa renomiranih autora, a tko zna – možda se na temelju nove epizode napravi novi serijal”, rekla je Renata Brkić iz Ultra linka.

Originalni ”Profesor Baltazar” bila je animirana serija snimana od 1967. do 1978. u produkciji Zagreb filma s ukupno 59 epizoda u trajanju od pet do deset minuta i podijeljenih u četiri sezone.

Serija je, kako ističu hrvatski filmolozi, nesumnjivo najuspješniji projekt Zagrebačke škole crtanog filma, a na projektu je radilo više desetaka poznatih autora među kojima su Zlatko Grgić, Boris Kolar, Zlatko Bourek, Milan Blažeković, Pavao Štalter koji je profesoru Baltazaru dao ime te glazbenik Tomislav Simović.

Serijal o profesoru Baltazaru, simpatičnom znanstveniku koji svojim izumima rješava probleme svojih sugrađana bila je iznimno popularna u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji, a imala je veliki uspjeh i brojna emitiranja na svjetskim televizijama.


Komentari