Crni petak i njegove zamke: Ovo nemojte nikako raditi ako želite sačuvati novac

Shopping centar, ilustracija (Foto: Pixabay)

Umaška policija zaprimila je 18. listopada prijavu 26-godišnjakinje koja je putem internetske stranice za oglašavanje i prodaju raznih artikala oglasila prodaju pisaćeg stola.

Nju je putem mobilne aplikacije kontaktirala nepoznata osoba kako bi dogovorili uvjete prodaje i dostave te je predložila da kupnju i plaćanje obave putem određene dostavne službe.

Nepoznata osoba poslala je ženi poveznicu na kojoj je ona popunila svoje podatke – broj kartice, datum do kojeg kartica vrijedi i CVV broj.

RASTROŠNI CRNI PETAK! Na Black friday Hrvati potrošili gotovo pola milijarde kuna

1 euro = 7,53450 kuna

Niz transakcija

Idućeg dana oštećena je dobila obavijest da je sa njenog računa ostvareno više transakcija u ukupnom iznosu od više stotina eura koje su isplaćene na nepoznati inozemni račun te je shvatila da je prevarena.

Ovom prilikom upozoravamo građane da budu oprezni prilikom kupovine, ali i prodaje putem interneta, posebice u tjednu koji prethodi Crnom petku, poručila je policija.

Naime, zadnji petak u studenom, ljubiteljima kupovine preko interneta poznat je i kao Crni petak (Black Friday), odnosno dan kada internetske trgovine širom svijeta za svoje kupce pripremaju snižene cijene i posebne ponude. No, premda su online ponude često vrlo povoljne, čuvajte se mogućih prijevara koje dolaze s njima.

Shopping centar (Foto: Pixabay)

Što možete učiniti?

 • Koristite online trgovine iz Hrvatske ili drugih država članica Europske unije, kada je moguće – veće su šanse da možete riješiti moguće probleme
 • Potrudite se i istražite – provjerite recenzije drugih kupaca prije same kupnje
  koristite kartice – imate bolje šanse za povrat novca
 • Plaćajte samo preko sigurnog pružatelja usluge plaćanja
 • Plaćajte samo kada ste spojeni na sigurnu internetsku vezu – izbjegavajte besplatni ili otvoreni javni WiFi
 • Plaćajte samo na sigurnom uređaju – ažurirajte redovno operativni sustav i sigurnosni softver
 • Primili ste oglas kojim ste obaviješteni da ste osvojili nagradu – dobro razmislite, možda osvojite zlonamjerni softver
 • Ako proizvod ne stigne, kontaktirajte prodavača – ako ne odgovara, obratite se svojoj banci
 • Čuvajte se oglasa i internetskih stranica koje nude nevjerojatne ponude ili čudotvorne proizvode – ako se nešto čini predobro da bi bilo istinito, nije istinito!
 • Vjerodostojnost internetske domene putem koje namjeravate obaviti online kupovinu možete provjeriti OVDJE, dok na poveznici možete doznati više o kampanji EUROPOL-a, koja je usmjerena na elektroničke trgovce, pomažući im u boljem prepoznavanju prijevara na njihovim platformama i osnažujući ih da poduzmu korake kako bi zaštitili svoje poslovanje i kupce od napada.

Ukoliko pak prodajete stvari, obratite pozornost na sljedeće savjete:

 • Podatke o broju bankovne kartice, PIN broju i troznamenkastom CVV broju na poleđini bankovne kartice, kao i svoje osobne podatke, građani ne bi trebali ustupati nepoznatim osobama
 • Ako vam netko uplaćuje novac, dovoljno je da mu samo date svoj broj računa (IBAN), nikakve druge podatke ne trebate dostavljati


Komentari