CRNA PREDVIĐANJA: Hrvatski građevinari procijenili da bi obnova mogla trajati 20 godina! Evo gdje leži problem!

Obnova Zagreba mogla bi biti “zlatna koka” za ozeble građevinare, posebno ako, zbog korona-krize, država zatvori pipu na subvencije i ostale infrastrukturne projekte.

Među najveći domaćim građevinarima nalaze se Kamgrad, Strabag, GIP Pionir, Radnik, Ing-grad, Mešić com, Zagrebgradnja, Lavčević, a Jutarnji je provjerio hoće li se isti javljati na natječaje za obnovu, te koliko bi obnova, prema njihovim procjenama, mogla trajati i koji su očekivani problemi.

Ukupno je 26 tisuća oštećenih zgrada u Zagrebu i okolici. Prema lanjskim podacima imamo 15 tisuća aktivnih građevinskih tvrtki s 90 tisuća radnika i oko 20 milijardi kuna obavljenih radova godišnje (gotovo upola manje nego 2008.). Na papiru bi, dakle, stavljajući u pogon sve naše raspoložive snage, obnova trebala trajati maksimalno četiri godine. Pritom, svaka bi domaća tvrtka mogla inkasirati oko milijun kuna po radniku. Ali to je samo na papiru, piše Jutarnji.

Manjak građevinaca predstavlja veliki problem

U realnosti je slučaj da je većina građevinskih divova poput Industrogradnje, Konstruktora, Viadukta i Hidroelektre, u zadnjim godinama nestala s tržišta, a s njima i najmanje deset tisuća radnika koji su posao potražili u inozemstvu. Osim toga, činjenica je da je deset trenutno najjačih domaćih tvrtki, u uvodu spomenutih, lani ostvarilo jedva pet milijardi kuna prihoda. Ako bi se samo one angažirale na radovima obnove to bi sve skupa trajalo najmanje 17 godina. Pritom, pitanje je i ako će se svi hrvatski građevinari sljedećih deset ili više godina baviti samo obnovom Zagreba, tko će odrađivati ostale projekte?

Berisla Borovoina, vlasnik splitske građevinskte tvrtke Spegra naveo je još jedan problem. Naime, prema njemu u Hrvatskoj nema više od 30-ak građevinskih tvrtki i možda tisuću radnika koji će znati raditi na kompleksnoj obnovi grada Zagreba, a dodaje kako je i isti problem s inženjerima i projektantima.

Crna predviđanja

Mirko Habijanec, predsjednik Uprave križevačke tvrtke Radnik, zaključuio je da bi obnova Zagreba mogla potrajati čak dvadeset i više godina.

– Riječ je o kompleksnom građevinskom poslu, razvedenom u tisuće objekata s gustom mrežom infrastrukturnih objekata i instalacija. A najveći problemi koji bi mogli usporiti obnovu Zagreba su izrada projekata i tehničke dokumentacije, kao i sporost upravnih i javnih tijela – ističe.

Neumoljiva statistika

Prema službenoj statistici, u zadnjih deset godina u građevinarstvu je broj zaposlenih pao za deset posto, odnosno oko 10 tisuća radnika. Zato Vlada iz godine u godinu povećava kvote za uvoz radnika iz inozemstva. U 2019., primjerice, građevinske tvrtke mogle su angažirati 18.800 stranaca. I u procesu obnove, procjenjuju u HGK, domaće tvrtke će vjerojatno morati uzimati strane radnike. Osim toga, u HGK strahuju da bi moglo doći i do problema naplate potraživanja ako se kriza produbi, piše Jutarnji.

Sve je jasno – Hrvatska nema dovolno kvalificiranih ‘građevinaca’ koji bi mogli provesti obnovu grada Zagreba, a ako ćemo pratiti njihove trenutne procjene, neki od nas kompletnu obnovu možda neće ni doživjeti. Veliki je novac u igri, no tko će ga u konačnici dobiti i odraditi posao, još uvijek je pod velikim upitnikom.


Komentari