COVID OBOLJELI: Znate li koji simptomi ukazuju da se trebate javiti u bolnicu bez odgode?

Screenshot/Yotubue

Dolaskom jeseni, očekivano i naavljivano, sve je veći broj testiranja na Covid-19, porasta zabilježenih slučajeva zaraze, oboljelih na bolničkom liječenju, te respiratoru. Uz to svakim danom svjedočimo sve većem broju preminulih, a koji su bili zaraženi ovim virusom.

Iako se možda do sad i nisu svi pridržavali epidemioloških mjera u borbi pritiv spriječavanja širenja virusa, danas je primjetno kako nova epidemiološka situacija utječe na građane, te se sve više pridržavamo zadanih mjera.

Danas se više ne pitamo poznaje li itko bar jednu osobu zaraženu ili oboljelu od ovog virusa. Većina građana zna bar jednu osobu zaraženu ovim virusom ili je imala slučaj u vlastitoj obitelji ili je bila kontakt zaražene osobe ili samo poznaje nekoga tko se zarazio.

Kako se pak mjere mijenjaju i prilagođavaju novonastaloj epidemiološkoj situaciji, a iako su institucije često puta davale brojne  smjernice, između ostalog i one o razlikovanju obične prehlade, viroze, gripe i Covida-19, sada je jasno kako sami građani teško mogu razlikovati sve te simptome i zaključiti samostalno imaju li virozu ili pokazuju simptome uzrokovane koronavirusom, a samim time i teže prosuđuju kada bi trebali potražiti liječničku pomoć.

Pulmolog Saša Srića gostovao je u Novom danu N1 televizije, te je dao konkretnije upute koje su izrazito korisne u trenucima kada je potrebno ispravno i pravodobno reagirati.


“Situacija nije bajna, ali vjerujem da ćemo svim snagama uspjeti održati zdravstveni sustav. Jučer su liječnici (HLK, HOL…) uputili apel Vladi da se mora reagirati na aktualnu situaciju, da se definiraju kontakti, da se poveća broj testiranja…”, kazao je Srića.

“Zabrinjava situacija da bi, s povećanjem broja pozitivnih, sa svakim sljedećim danom bilo i više hospitaliziranih”, kaže.

Strože mjere?

“Postojeće mjere su se uvele da se pokuša izbjeći lockdown, no smatram da one neće biti dovoljne. Brojka eskalira, broj hospitaliziranih i pacijenata na respiratoru raste, i to ukazuje na to da naš zdravstveni sustav neće izdržati ako se ne poduzmu stroge mjere koje će, nažalost, izazvati policijski sat ili lockdown… Većina europskih zemalja to uvodi kao rješenje u aktualnoj situaciji”, kaže Srića.

“Aktualne mjere nisu pokazale dobar efekt zasad, ne možemo znati ni da će strože mjere biti efikasnije, no osim toga ja ne vidim što bi smirilo zabrinjavajuće stanje epidemije”, smatra pulmolog.

Ovo je opasna bolest!

“Jako je bitna odgovornost naših sugrađana. Ona se s jedne strane povećava, no još uvijek ima onih koji pokušavaju negirati postojanje pandemije. Ugroženi su naši stariji, oni s težom kliničkom slikom, ali sve je više i mlađih koji mogu završiti s teškom kliničkom slikom. Ljude treba upozoriti da je ovo opasna bolest”.

Kad se javiti u bolnicu?

Svi koji se nalaze doma i razvili su simptome koji ukazuju na covid infekciju, a nisu testirani, trebaju pratiti situaciju. Ako se stanje pogoršava, ako raste temperatura, ako se pojavi slabost, otežano disanje, kratkoća daha – svaka takva osoba mora se uputiti prema nadležnoj bolnici, savjetuje pulmolog.

“Temperatura iznad 38 stupnjeva koja unatoč antipireticima ne pada dva dana, uz simptome opće slaobsti, pogoršanje stanja, ako osoba počne gubiti  dah… kad se to pokaže, morali bi se javiti u nadležnu bolničku ustanovu”, savjetuje Saša Srića.

Komentari

loading...