Članice Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka protiv savjetovanja prije pobačaja! ‘Kao da su smanjenih intelektualnih sposobnosti’

Foto: N1

Članice Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić i Rada Borić podržale su u utorak kampanju Platforme za reproduktivnu pravdu “10 dana akcije protiv urušavanja reproduktivnih prava”, poručivši da neće dozvoliti nametanje obveze savjetovanja prije pobačaja.

“Sa ženama u Saboru, ali ako bude trebalo i na ulici, borit ćemo se za to da se takve stvari ne dogode i da se ne obistine najave ministra zdravstva Vilija Beroša, ali i njegovih pomagača iz HDZ-a i nekih drugih stranaka”, poručila je Benčić iz platforme Možemo! novinarima ispred Sabora.

Benčić je naglasila da žene u ovom sazivu Sabora imaju saveznice koje će se boriti da novi zakon o pobačaju ne bude gori od onog koji je na snazi još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Napomenula je da će se zalagati da žene imaju pristup savjetima i informacijama, a neće dozvoliti da se ženama koje žele prekinuti trudnoću nametne obveza savjetovanja “kao da su smanjenih intelektualnih sposobnosti”.

Borić (Nova ljevica) tvrdi da savjetovanja ne bi promijenila odluku žena, ali bi produžila njihove traume i negativno utjecala na mentalno zdravlje.

Kao ključni problem navela je institut priziva savjesti jer ga u Hrvatskoj koristi čak 60 posto ginekologinja i ginekologa, dok je u susjednoj Sloveniji ta brojka tek tri posto.

Ministru Berošu zamjerila je što je u intervjuu za jedan portal unaprijed implicirao kako će novi zakon o pobačaju izgledati, bez da je o njemu provedena prava javna rasprava.

Također, podsjetila je da postoje čitavi gradovi u kojima žene ne mogu dobiti zdravstvenu uslugu koja je vezana uz njihovo reproduktivno zdravlje.

“Zahtijevamo da pobačaj ostane legalan, ali i da postane besplatan, kao i dostupan u smislu ukidanja priziva savjesti, da se osigura mogućnost medikamentoznog pobačaja, da svaka žena ima primarnog ginekologa ili ginekologinju te da su ambulante prilagođene osobama s invaliditetom”, istaknula je Petra Karmelić iz Platforme za reproduktivnu pravdu.

Prosječna cijena pobačaja je 2500 kuna, što tu zdravstvenu uslugu čini klasnom privilegijom onih žena koje si je mogu priuštiti, a ne pravom svake pacijentice na zdravstvenu skrb, kaže Karmelić.


Komentari