Čistačica ‘sređivala’ kredite ljudima diljem Hrvatske, pa u džep spremila gotovo pola milijuna kuna

Foto: Guliver

Čistačica Martina L. (32) iskoristila je naivnost građana diljem Hrvatske i obećavala kredite kako bi se domogla novaca. Tako je u džep strpala čak 500 tisuća kuna, a da je riječ o opasnoj prevarantici svjedoči podatak da je to radila čak deset godina.

Za prijevare je osuđivana čak pet puta, a prvu presudu zaradila je 2009. godine u Sisku. Tri godine kasnije, osuđena je u Zlataru, a 2014. godine u Koprivnici. Godinu dana kasnije stigle su joj i pravomoćne presude na sudovima u Sisku i Dubrovniku, no sve kazne bile su uvjetne.

Novi slučajevi pokazali su da je riječ o ozbiljnoj kriminalki, pa se protiv Marine sada vodi sedam kaznenih postupaka, većinom zbog prevare. Prema neslužbenim saznanjima portala Danica, u proteklih godinu dana prevarila je više od stotinu ljudi iz Hrvatske.

Ovih dana stigla joj je nepravomoćna presuda sa zatvorskom kaznom u trajanju od godinu dana. U presudi stoji da je Marina od  listopada 2016. do ožujka 2018. u Sisku, Pribislavcu, Križevcima, Drnju, Jastrebarskom, Strmecu Remetinečkom, Žabjaku, Gašincima, Bizovcu, Varaždin Bregu, Zagrebu, Vinkovcima, Velikoj Barni, Lugu Zabočkom, Zlataru i Žarovnici na Internetu objavila oglas u kojem je objavila da posreduje u ishodovanju kredita kod Erste i Raiffeisen banke.

Martina je tada prevarila 17 osoba tako što im je predočila da će im ishoditi kredit, ali da joj je za dokumentaciju potreban određen novčani iznos koji bi trebali unaprijed uplatiti. Kada bi joj osobe uplatile novac, prevarantica bi ga samo spremila u džep, a kreditu ni traga. Slijedom toga, tereti ju se da je osobe oštetila za sveukupni iznos od 475.222 kune.

Jedna od oštećenica otkrila je kako se to dogodilo. Naime, ta je žena Martini uplatila vrtoglavih 213.420 kuna.

„Preko Interneta sam tražila razne ponude iz banaka za hipotekarni kredit, pa mi se jednom preko Facebook messengera obratila Martina i ponudila da mi preko Raiffeisen banke, gdje radi njezina sestrična Sara, može riješiti kredit do 40.000 eura.

Objasnila mi je da bi se kredit mogao riješiti u roku od tri mjeseca, ali da je u svemu povezano još šest osoba kojima treba dati određene novčane iznose. U prvom navratu sam trebala uplatiti 3500 kuna, što sam učinila, nakon toga me je svakih nekoliko dana tražila ponovno da uplatim novac”, otkrila je na sudu.

Da nešto nije uredu shvatila je kada je provjerila javnog bilježnika za kojeg je spremačica Martina rekla da mu treba uplatiti, no on uopće nije postojao. I tada joj je postalo jasno.Ako presuda postane pravomoćna, prevarantica će morati na godinu dana u zatvor i uz to vratiti sav novac koji je uzela.

Komentari