Cijene nafte ponovno znatno porasle

Pixabay

Na većini azijskih burzi cijene su dionica porasle, nakon oštrog pada prošloga tjedna, no trguje se oprezno zbog napetosti u trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine, dok su cijene nafte znatno porasle.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7.30 sati u plusu 0,6 posto, nakon što je prošloga tjedna potonuo oko 3 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,4 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,5 i 1,6 posto. U Hong Kongu i Šangaju burzovni su indeksi, pak, pali između 0,4 i 0,6 posto.

Najveći rast u Australiji

Azijske ulagače ohrabrio je podatak da je japansko gospodarstvo u prvom tromjesečju poraslo 2,1 posto na godišnjoj razini, što je brže nego u prethodnom kvartalu i više nego što se očekivalo.

Najviše su, pak, porasle cijene dionica u Australiji, nakon što je u subotu na parlamentarnim izborima pobijedila konzervativna koalicija australskog premijera Scotta Morrisona.

I u Indiji su jutros cijene dionica snažno porasle, više od 2 posto, zahvaljujući za tržišta povoljnom ishodu tamošnjih izbora.

Ipak, na većini burzi trguje se oprezno, pri čemu su na kineskima cijene dionica pale, jer se ulagači plaše daljnjeg jačanja napetosti u trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine, nakon što je Washington nedavno povećao carine na uvoz određenih kineskih proizvoda, a Peking najavio protumjere.

Napetostima je dodatno pridonijela nedavna odluka predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da se kineska telekomunikacijska kompanija Huawei uvrsti na listu kompanija koje ne mogu kupovati komponente i tehnologiju od američkih kompanija bez dozvole vlade.

Trgovinski rat

U kineskim su medijima nakon toga uslijedili oštri komentari, a Peking je poručio kako bi daljnji razgovori mogli biti uzaludni ako Washington ne promijeni smjer.

U petak je, pak, televizijska postaja CNBC objavila kako su trgovinski pregovori između SAD-a i Kine zastali.

Ipak, na tržištima postoji nada i u smanjivanje tenzija, s obzirom na to da je Trump u petak poručio da će ukinuti carine na uvoz kanadskog čelika i aluminija.

Uz to, poručio je i da će na šest mjeseci odgoditi povećanje carina na uvoz automobila i njihovih dijelova iz Europe i Japana.

„Protekli su tjedni bili vrlo nestabilni, s obzirom na niz trgovinskih odluka i tumačenja kako bi se mogla razvijati situacija između Kine i SAD-a. Vijesti tijekom vikenda možda ukazuju na popuštanje Trumpovih stavova po pitanju carina”, kaže Jim McCafferty, direktor u tvrtki Nomura.

Dolar ojačao prema jenu

A u takvom je ozračju na valutnim tržištima dolar blago ojačao. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 98,02 boda, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 97,98 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao 0,12 posto, na 110,20 jena.

No američka je valuta stabilna u odnosu na europsku, pa se cijena eura kreće oko 1,1155 dolara, kao i u petak na zatvaranju tržišta.

Cijene su nafte, pak, snažno porasle, nakon što je Saudijska Arabija u nedjelju poručila da bi Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) mogla i ubuduće zadržati smanjenu razinu proizvodnje kako bi se polagano smanjile zalihe.

Zahvaljujući tome, jutros je barel na američkom tržištu poskupio 1,4 posto, na 63,66 dolara, dok je na londonskom tržištu cijena barela porasla 1,3 posto, na 73,27 dolara.

Prošloga je tjedna cijena barela na oba tržišta porasla oko 2 posto.


Komentari