CIJENE DOMOVA ZA UMIROVLJENIKE LETE U NEBO! Četiri zagrebačka doma preklinjala Grad za pomoć

Izvor: Pixabay (ilustracija)

Barem 20 posto poskupljenja može se očekivati 2023. godine u Domovima za starije, s obzirom da je većina tih ustanova u dugovima.

Kako upozorava Jutarnji list, to znači kako starački domovi ne mogu plaćati dobavljače koji im zauzvrat prijete obustavom robe.

Kako je rekla ravnateljica Doma za starije u Sisku, Ružica Čakširan, nema drugih opcije nego poskupljenje smještaja.

“Prosječna cijena smještaja kod nas je 3000 kuna, a ekonomska, ona koja bi pokrila troškove, iznosila bi između 5500 i 6500 kuna. Zatražit ćemo od osnivača da od 1. veljače odobri 20 posto veće cijene”, najavila je Čakširan.

Inače, velika većina državnih staračkih domova godinama je u vlasništvu gradova i županija koji su im osnivači te za nekih 3000 kuna mjesečno za smještaj i standard stručnih usluga pokušavaju održati prihvatljivu cijenu za prosječnog umirovljenika.

S druge strane, privatni domovi su otprije dvostruko ili trostruko skuplji, ali ni državni domovi više ne mogu izdržati poskupljenja i inflaciju.

Zagreb povećao sredstva

Tako su četiri doma za umirovljenike već tražila dodatna financijska sredstva od Grada Zagreba.

U dramatičnom apelu su objasnili Gradu kako dobavljači namirnica obustavljaju isporuke zbog nepodmirenih dugova pa je zagrebačka vlast isplatila ukupno 2.8 milijuna kuna.

Ravnatelji domova se žale i kako cijene smještaja s obzirom na sve troškove nisu bile realne i prije inflacije, a sada se situacija samo pogoršala.


Komentari