Centar grada bilježi pad prodaje nekretnina iznad 20 posto, no ne samo zbog potresa i pandemije

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Potres i pandemija, teško su pogodili Zagreb na svim raznima, a kakav je utjecaj ostavljen na tržište nekretnina analizirala je Hrvatska narodna banka.

Tako je u prvoj polovini ove godine broj prodanih nekretnina niži za 22 posto u odnosu na prethodnu godini, no taj pada nije dramatičan kao što se očekivalo. Ipak u posljednjim mjesecima, broj prodanih nekretnina u središtu Grada Zagreba, s naglaskom na Donji Grad, se prepolovio. Isto tako, smanjena aktivnost na navedenom području u skladu je ” s povećanom atraktivnošću života izvan središta grada i novim trendovima u načinu života koje je potaknula pandemija, kao što su držanje fizičkog razmaka ili rad od kuće”, ocijenili su HNB-ovi stručnjaci.

Cijene nekretnina u središtu gradu pale su za otprilike 10 posto u odnosu na prošlu. Ono što su istaknuli stručnjaci jest da je ukupan broj kupoprodaja na području središta grada i Donjeg grada, vrlo malen, stoga nema bitan utjecaj na kretanje cijena na razini cijelog grada. Sukladno tomu, pad cijena i slabi udaljavanje od zone  s najgušćim oštećenjima od potresa. Tako cijene nekretnina udaljenih samo kilometar, ne padaju, već rastu.

“Konačno, bitno je naglasiti da pandemija i potres imaju, načelno, slične osnovne učinke na ponudu, potražnju i cijene nekretnina. Oba događaja počinju djelovati na tržište nekretnina gotovo istovremeno i povezana su s povećanom nesklonošću kupovini nekretnine u središtu grada. Sve to čini otežavajuću okolnost ako se želi izolirati i zasebno kvantificirati učinak pandemije od učinka potresa. Glavninu navedenih nalaza najsigurnije je stoga tumačiti kao agregatni učinak obiju negativnih pojava na tržište nekretnina u Zagrebu”, zaključuju iz HNB-a.


Komentari

loading...