Čelnik SOA-e o suradnji s Amerikom: ‘Korisno je, znali smo za napad na Ukrajinu tjedan dana prije nego se dogodio’

Screenshot: Al Jazeera

Gostujući na Hrvatsko-američkom forumu u Zagrebu, ravnatelj Sigurnosno obavještajne agencije (SOA), Daniel Markić, odao je jednu veliku prednost dobre suradnje s Amerikom.

Na panelu “Sigurnost i vanjska politika” na kojem mu se pridružio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, čelnik SOA-e je rekao kako je Američka obavještajna zajednica tjedan dana prije početka ruske invazije na Ukrajinu znala kada će Rusija točno napasti, a ta je informacija bila podijeljena s Hrvatskom.

“SAD je odlučio iskoristiti svoju obavještajnu zajednicu, svoju diplomaciju, čak i medije, kako bismo svi bili svjesni toga. Za neke od nas bilo je teško vjerovati u to”, rekao je Markić time ustvrdivši kako je riječ o superiornim obavještajcima i kolike su koristi suradnje s SAD-om.

Uz Markića i Božinovića, na panelu su također sudjelovali i Dragan Lozančić, savjetnik hrvatskog predsjednika za nacionalnu sigurnost, pomoćnik zamjenika američkog državnog odvjetnika, Richard W. Downing te Lauren Speranza, direktorica transatlantskog obrambenog i sigurnosnog programa pri Centru za analizu europskih (CEPA), inače washingtonskom trustu mozgova.

Komentari