Čelnici školskih sindikata najavili štrajk za 10. listopada

pixabay

Čelnici školskih sindikata predali su u utorak Vladi najavu štrajka koji će se u osnovnim i srednjim školama održati 10. listopada, ocjenivši da Vlada, dva tjedna od posljednjeg sastanka, nema stav o njihovom zahtjevu za povećanjem koeficijenata složenosti poslova od 6 posto.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Sanja Šprem i predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSŠH) Branimir Mihalinec predali su Vladi na urudžbeni zapisnik najavu štrajka u osnovnom i srednjoškolskom sustavu.

“Štrajk će se održati 10. listopada i trajat će do ispunjenja zahtjeva, a sindikati će o modalitetima i načinu održavanja štrajka izvijestiti dan ranije”, kazao je Mihalinec.

Istaknuo je da sindikati od 5. rujna s Vladom razgovaraju o 6-postotnom povećanju koeficijenata složenosti poslova, a da su od posljednjeg sastanka protekla dva tjedna tijekom kojih je Vlada odgađala sastanke sa sindikatima.

Upitan tko u Vladi odgađa, odnosno odbija sastanak između Vlade i sindikata, Mihalinec je izjavio da je ministar financija Zdravko Marić taj koji treba napraviti izračun dinamike i načina povećanja od 6 posto, a da je ministar rada Josip Aladrović samo posrednik koji ne funkcionira u smislu rješenja. Ocijenio je nevjerojatnom činjenicu da Vlada još nema stav o sindikalnim zahtjevima.

Šprem je navela kako sindikati do sada od predsjednika Vlade Andreja Plenkovića nisu dobili nikakve konkretne ponude.

“Na sastancima smo intenzivno raspravljali i argumentirali opravdanost naših zahtjeva. Doživljavamo da je to bilo testiranje hoćemo li popustiti, a jasno smo svaki put naznačili da od 6-postotnog zahtjeva ne odustajemo”, izjavila je Šprem.

Postupak mirenja između Vlade i sindikata, koji se prema Zakonu o radu mora održati prije održavanja štrajka, održat će se u sljedećih pet dana.

Mihalinec je ustvrdio da je štrajk nije sindikalni cilj, već se oni zalažu za to da Vlada ispuni njihove zahtjeve jer oni su argumentirani, moralni i pravedni.

“Ako do rezultata neće doći u fazi mirenja, doći će sigurno nakon pritiska i štrajka koji će doista trajati”, najavila je Šprem.


Komentari