Čekate last minute ponude za ljetovanje? Niste jedini!

PR

Ljetni dio turističke godine u Hrvatskoj mogao bi biti sličan lanjskom, no i za to će turistički sektor morati uložiti više napora i provesti više promotivnih aktivnosti, pogotovo stoga što je trenutni buking za ljeto očekivano usporen, jer turisti više nego prošlih godina čekaju last minute, ocijenuli su predstavnici turističkih agencija.

“Hrvatski turizam ukupno je u predsezoni zabilježio određene poraste, no u svibnju je došlo do pada, uvelike i zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, te je izvjesno da će svibanjski rezultat biti manji nego lani. To ima neznatan utjecaj na rezultate cijele godine, ali će zato puno veći imati turistički najjači ljetni mjeseci za koje još ne možemo sa sigurnošću reći kakvu će popunjenost donijeti zbog usporenog i last minute bukinga”, ističe Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK, član Turističkog vijeća HTZ-a i predsjednik uprave turističke kompanije Uniline.

Kaže da je na poremećaj u punjenju kampova utjecalo loše vrijeme u svibnju, a možda će i u prvom dijelu lipnja. Hotelske kuće su reagirale i cjenovnim akcijama nastoje privući dodatnu potražnju. Za obiteljski smještaj, koji čini najveći, 60-postotni udio u ukupnim turističkim krevetima, smatra da će u situaciji usporene potražnje imati najveći pad, i to iz više razloga, od povećane ponude tog smještaja, do njegove oslonjenosti na tek nekoliko kanala prodaje i nespremnosti za situacije smanjene potražnje.

“Evidentno je da je vrijeme turističke hiperpotražnje iza nas i da moramo uložiti puno napora i truda da bismo ostvarili lanjske rezultate. Za putničke agencije posla će u očekivanim gabaritima biti i dalje, a s obzirom na to da većina turista u Hrvatsku tijekom godine, a pogotovo ljeti, dolazi individualno, agencije će i s njima, kao i dosad, imati posla te tu ne očekujem značajnije promjene, jer turisti i dalje preferiraju sigurnost i kvalitetnu uslugu, što im agencije jamče”, ocjenjuje Žgomba.

Za Unilinove rezultate, pak, i očekivanja od ljeta napominje da imaju porast ukupne prodaje u odnosu na prošlo ljeto, najviše zbog širenja poslovanja na daleka tržišta, posebice na kinesko, korejsko i južnoameričko, kao i zbog ulaska u selektivne i inovativne turističke proizvode.

Najviše se ‘prodaju’ destinacije u Istri te područje od Zadra do Makarske rivijere, a od grupnih aranžmana Dubrovnik, Split, Plitvice i Zagreb s jednako zastupljenom strukturom prodanih vrsta kapaciteta kao i do sada.

Predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) te također član Turističkog vijeća HTZ-a i direktor agencije Terra Travel Tomislav Fain ističe pak da je trenutni mali zastoj i kasnije bukiranje za ljeto u Hrvatskoj očekivana situacija zbog promjena trendova potražnje i jer turisti osluškuju tržište te, znajući da ima slobodnih kapaciteta u Hrvatskoj i drugim mediteranskim zemljama, čekaju povoljnije last minute ponude.

“Sve agencije su u stalnom kontaktu sa stranim partnerima i pokušavaju uz njihove sugestije raditi male korekcije cijena, termina ili dodatnih usluga kako bi popunili datume u kojima još ima slobodnih kapaciteta. Može se očekivati sezona na razini lanjske po dolascima turista i noćenja, ali to ove godine neće biti dovoljno da bi cijeli turistički sektor bio zadovoljan”, smatra Fain.

Podsjeća da je već i prošle godine turistička ponuda u zemlji (privatni smještaj, prijevoz, ugostiteljstvo i drugi) nadišla potražnju te vjeruje da će slobodnih kreveta, viška prijevoznih sredstava i drugog biti i ovog ljeta.

Smatra da će agencije koje rade daleka tržišta poslovati s porastima, kao i one koje imaju posebne programe, rade u nekoj određenoj niši, i to kvalitetno. S druge strane, agencije koje najviše rade s privatnim smještajem mogle bi imati pad prometa ako se nisu dobro pripremile, te stoga Fain poručuje da je najvažnije osluškivati tržište i u pravom se trenutku prilagoditi većom kvalitetom ili novim proizvodom. Dodaje i da, iako individualni dolasci turista u Hrvatskoj rastu, sve ih više rezervira preko raznih portala, a sve manje preko agencija.

Svi se sugovornici slažu i da snižavanje cijena nije dobro rješenje, pri čemu iz Atlasa smatraju i da je “potreban i intenzivan dijalog svih dionika u turizmu, kao i sustavno poboljšavanje omjera cijene i kvalitete. Snižavanje cijena bilo bi kratkoročno rješenje koje dugoročno može nanijeti štete. Jedino ispravno je zajednički unapređivati kvalitetu u skladu s dugoročnom strategijom”.


Komentari