Capak tvrdi, za nekoliko dana mogli bi početi testovi među pučanstvom

Foto: Edvard Susak / POOL / HINA /

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak gostovao je u Dnevniku Nove TV te istaknuo kako Vladine mjere koje se odnose na ugostiteljske objekte traju još pet dana, do 19. travnja.

Kazao je i kako bi, za popuštanje, ali ne i potpuno ukidanje mjera, broj oboljelih trebao 5-7 dana padati.

“I tada će se mjere postupno popuštati, ne sve odjednom”, rekao je.

Situacija bi mogla biti nešto povoljnija tijekom ljetnih mjeseci, tvrdi, jer se virus širi kapljičnim putem, a dolaskom ljeta takve zaraze uglavnom jenjavaju.

Ipak, ističe, koronavirus neće nestati, samo će biti manje novozaraženih.

“Kolektivni imunitet sigurno nećemo steći do ljeta, nego će se, ako virus ostane ovakav kakav jest, na jesen i zimu nastaviti prokuživanje i vjerojatno će trebati još cijela jedna sezona da se populacija prokuži i da se infekcija zaustavi. Ako bude kao virus gripe, mogla bi postati sezonska”, tvrdi.

Najavio je i da bi za nekoliko dana trebalo početi testiranje među pučanstvom, na jednom manjem uzorku. Ti testovi neće biti dijagnostički, nego će utvrditi postoji li imunitet na koronavirus.

“Oni su nam važni da procijenimo prokuženost populacije i da vidimo kakav je imunitet”, rekao je.

Dotaknuo se i turističke sezone i kazao kako bi, ako se situacija poboljša i mjere relaksiraju, mogli stići oni turisti koji dolaze automobilom.

U situaciji da se ugostiteljski objekti otvore, i dalje ćemo biti limitirani socijalnim distanciranjem te poštivanjem higijenskih i epidemioloških mjera, istaknuo je te kazao kako će se kroz pet dana vidjeti je li, tijekom Uskrsa, došlo do širenja bolesti.

Komentari